SZÁVAY ISTVÁN

Full text search

SZÁVAY ISTVÁN
SZÁVAY ISTVÁN (Jobbik): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Egy héttel ezelőtt a Jobbik képviselői egész felszólalássorozatban érdeklődtek arról, hogy Mészáros Lőrinc valóban Orbán Viktor pénztárosa-e, hihetetlen mértékű vagyonosodása annak köszönhető-e, hogy valójában Mészáros csak egy pénztáros, aki a miniszterelnök vagyonát kezeli.
Közismert, hogy a nemzet gázszerelője nemcsak kastélyokra, földbirtokokra meg tévékre és újságokra költi saját vagy leginkább nem saját pénzét, de előszeretettel áldoz Orbán Viktor kedvenc sportjára, a focira és azon belül a miniszterelnök falujának csapatára, a Felcsútra is. Ez a bőkezű költekezés azonban ma már nem áll meg Felcsút határainál, sőt az ország jelenlegi határainál sem. Ennek leglátványosabb példája a horvátországi Eszék futballcsapata, amelynek immár egy éve maga „Pénztáros” Lőrinc a tulajdonosa.
Tudvalevő, hogy Magyarországon a kormánnyal jó viszonyra törekvő cégek bőkezűen támogatják a közvetlen fideszes irányítás alatt álló futballklubokat, és hogy, hogy nem, tavaly óta az eszéki csapatba is ömlik a magyar vállalatok pénze. A honlapjukon feltüntetett szponzorok szinte mind magyarországi cégek. A teljesség igénye nélkül ott van a sokak szerint szintén miniszterelnöki házipénztárként működő Duna Aszfalt vagy például a Magyar Építő, és bizony ott van a legnagyobb aktuális korrupciós botrány, a négyesmetró-ügy egyik fő haszonélvezője, a Strabag is.
Apró érdekesség, hogy az említett futballklub elnöke az az Ivan Meštrović, akinek luxusjachtján „Pénztáros” Lőrinc tavaly nyáron pihengetett. Minden bizonnyal volt miről beszélgetniük, mivel úgy hírlik, hogy a stadionépítési láz is gyorsan átterjed a határon túlra, többek között konkrétan Eszékre is. „Pénztárosék” a sajtóhírek szerint Horvátország legmodernebb stadionját szeretnék ott felépíteni. Nem is kicsiben játszanak, ugyanis először felhúznak egy kisebb arénát, hogy legyen hol játszani, amíg a jelenlegi helyén megépül a nagyobb. Mit mondjunk, úgy tűnik, tényleg van pénz. A stadion mellé pedig jó magyar szokás szerint fociakadémia is kerül majd.
Nemrégiben ünnepelte az eszéki csapat fennállásának hetvenedik évfordulóját, ezen a rendezvényen kötötték meg az akadémia létrehozásáról szóló megállapodást. Az ünnepségen felszólalt Davor Šuker, egykori kiváló labdarúgó, a horvát futballszövetség elnöke, aki személyesen Orbán Viktornak köszönte meg, hogy felkarolta a sportot. Ennek fényében ismét felmerül a kérdés, milyen pénzből, kinek a pénzéből épít „Pénztáros” Lőrinc stadiont és akadémiát Eszéken.
A már említett Ivan Meštrović egy interjúban elmondta, a magyar kormány 3,3 millió euróval támogatja az eszéki akadémia felépítését.
(16.50)
A Jobbik minden alkalommal hangsúlyozza, hogy támogat minden határon túlra juttatott forintot, de valóban egy 1 százalékos magyarsággal rendelkező város futballakadémiáján van a legjobb helyen ez az 1 milliárd forint, államtitkár úr?
És miközben az Eszéki Magyar Oktatási Központ kollégiumára évekig nem akadt pénz, bár kérték a helyiek, a helyi magyarok, most hirtelen ez is megoldódott, a rossz nyelvek szerint azonban nem vagy nemcsak a drávaszögi magyar diákoknak, hanem sokkal inkább az akadémia leendő ifjú focistái számára készülnek ezek a szobák.
A Jobbik egyébként úgy értesült, és talán itt van a lényeg, hogy „Pénztáros” Lőrinc célja valójában az, hogy a horvát közbeszerzéseken is elindulhasson, ezért építgeti kapcsolatait, jól jön ugyanis egy B-terv, ha jövőre Magyarországon kormányváltás lesz. Márpedig lesz, és ígérhetem, hogy oda fogunk majd ezekre a kérdésekre is figyelni.
De nézzünk kicsit körbe még a Kárpát-meden-cében! A „Pénztáros” Lőrinc által tulajdonolt Puskás Akadémia szerbiai partnerszervezete, a topolyai Délvidéki Futball Akadémia 3 milliárd forint magyar közpénzt kap; nyilván ebből is stadion épül majd. Az pedig már évek óta tudható, hogy a csíkszeredai partnerszervezetet, a Székelyföldi Labdarúgó Akadémiát is bőkezűen támogatja a magyar állam. De sokak szerint nem Csíkszereda az utolsó erdélyi állomás, újabb településen építhet a jövőben még stadiont a miniszterelnök vagyonkezelője.
A legújabb hír pedig az, hogy a hétvégén „Pénztáros” Lőrinc személyesen tekintett meg egy futballmérkőzést, ezúttal azonban Felvidéken. A Dunaszerdahely-Zsolna-meccsen ugyanis Világi Oszkár DAC-tulajdonos oligarcha, Bugár Béla, a Most-Híd elnöke és Érsek Árpád hidas miniszter társaságában volt látható. Arra már ki sem térek, hogy ez a fura összetételű brigád vajon abba az irányba mutat-e, hogy az erdélyi szövetségváltás után a Fidesz most Felvidéken is arra készül, hogy eddigi vazallusát, az MKP-t lecserélje korábbi ellenségére, a Hídra.
Tisztelt Képviselőtársaim! Államtitkár Úr! Örömteli, ha minél több pénz jut az elszakított területeinken élő magyar közösségek számára, ugyanakkor fel kell tennünk a kérdést: ennek a rengeteg pénznek vajon valójában mind a futballban, mind a stadionépítésben van a helye, ráadásul egy olyan városban, mint Eszék, ahol 100 ezer lakosból csak 900 fő magyar? (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret lejártát.) És biztos, hogy azért kell felépíteni egy magyar iskola kollégiumát, hogy oda focistákat költöztethessünk? Vagy hogy konkrétabban kérdezzek: mennyi magyar közpénzt kíván még a magyar állam a környező országokban közvetlenül vagy Mészáros Lőrincen keresztül Orbán Viktor kedvenc sportjára, a focira fordítani?
Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps a Jobbik padsoraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť