LÁZÁR JÁNOS,

Full text search

LÁZÁR JÁNOS,
LÁZÁR JÁNOS, a Miniszterelnökséget vezető miniszter: Köszönöm szépen. Igen tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Elnök Úr! Kissé eklektikus volt a képviselő úr kérdése, annyi mindent kérdezett, annyi mindent mondott egyszerre, hogy nehéz kiválasztanom azt a pontot, amit képes vagyok megválaszolni.
Ez egy furcsa felszólalás volt, mert eddig még az elmúlt egy hétben is csak kritikát kapott a kormány azért, hogy a multinacionális cégeket megpróbálja egy ötlet vagy egy javaslat segítségével bevonni az arányos közteherviselésbe, és az élelmiszerminőség garantálására rábírni őket. Valamint, ami a legfontosabb, hogy megvédjük a fogyasztóinkat és megvédjük a munkavállalókat. Eddig csak kritizáltak bennünket a javaslat és az ötlet kapcsán, mondván, hogy ez nyilvánvalóan a multicégek érdekeivel ellentétes.
Először is szeretném leszögezni, hogy semmit nem nyújtottunk be a parlamentnek, de még csak a kormánynak sem. A gazdasági minisztérium és a Miniszterelnökség nem tagadott formában több alkalommal is kidolgozott már, előkészített és most társadalmi vitára bocsát egy anyagot, amelynek az a célja, hogy hogyan tudjuk a fogyasztók érdekeit védeni a nagy multiláncokkal szemben, és hogyan tudjuk az ott dolgozó több tízezer ember munkavállalói érdekeit védeni a nagy multiláncokkal szemben. Én azt gondolom, hogy bármelyik politikai oldalon is legyen valaki a magyar parlamentben, ezt a két célt mindenféleképpen támogatnia érdemes, hiszen két nagyon fontos társadalmi célról beszélünk.
Ami pedig az eddigi munkánkat illeti: képviselő úr, ez a kormány volt az, amelyik bevezette a kiskereskedelmi különadót, amit nem buktunk el, hanem a jövőre nézve kellett megszüntetnünk. De a multinacionális cégek ahhoz, hogy Magyarország konszolidálható legyen 2010 után, nagyon komolyan kellett hogy a zsebükbe nyúljanak.
(14.40)
Ez a kormány volt az, amely bevezette a plázastopot, és meg tudta védeni Brüsszelben. Ez a kormány volt az, amely bevezette, hogy ha egy multinacionális nagykereskedelmi lánc, kiskereskedelmi lánc, élelmiszerlánc, mondjuk, veszteséges két éven keresztül, akkor be kell fejeznie a tevékenységét. És ez a kormány volt az, amely olyan kartellvédelmet és kartellgyanút állított fel törvényi védelem formájában, amely megakadályozza azt, hogy ezek a cégek uralják a piacot, illetve, hogy az ország kiszolgáltatott legyen számukra.
Én csak olyan emberrel találkoztam még, önt leszámítva, aki akceptálta azt, amit ebben az országban, amit tettünk. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť