SZILÁGYI GYÖRGY

Full text search

SZILÁGYI GYÖRGY
SZILÁGYI GYÖRGY (Jobbik): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Miniszter Úr! Az európai uniós forrásokból származó 2014-2020 évi programozási időszakban elosztásra kerülő támogatások a gazdaságunk számára fontos hajtóerőt, a társadalmunk számára pedig kitörési lehetőséget jelenthetnének.
A programozási ciklus elején sok anomáliát tapasztaltunk azzal kapcsolatosan, hogy különféle indokok miatt a pályázatok kiírása késett, a megjelent pályázati felhívások elbírálása nagyon lassan haladt. Ezekkel kapcsolatosan az volt a kormányzati válasz, hogy az új átalakított intézményrendszer majd mindent megold, a folyamatok hamarosan felgyorsulnak, és egyébként is Brüsszel mindennek a kerékkötője. Ezek a magyarázatok egy-két évvel ezelőtt is inkább tűntek magyarázkodásnak, mint a létező probléma őszinte beismerésének, de ennek ellenére mind az ellenzéki pártok, mind az érintett pályázók és potenciális pályázók türelmesen vártak.
Lássuk, mi a helyzet ma a ciklus negyedik évében! A megjelent felhívások túlnyomó többsége állami intézmények finanszírozását szolgálja, a kifizetések üteme messze elmarad a tervezettől, a döntéshozatali folyamat továbbra is botrányosan lassú, átláthatatlan, nem mellesleg jogszabálysértő.
Konkrét példákkal megvilágítva a helyzetet: jelenleg a hivatalos oldalon elérhető nyertesek listáján egyetlenegy vidékfejlesztési programhoz tartozó pályázat sem szerepel. A területfejlesztési operatív program 2015 decembere és 2016 márciusa között meghirdetett konstrukcióira a benyújtott pályázatok mintegy 70 százaléka még nem került elbírálásra, nincsenek döntések. A prototípus-fejlesztési konstrukció esetében a mai napig egyetlen döntés sem született, annak ellenére, hogy a benyújtási határidő 2016. február 29-e volt, egy teljes év nem volt elég ahhoz, hogy a pályázatokat az intézményrendszer értékelje.
Kérdezem tisztelt miniszter urat, mit kíván tenni az értékelési folyamat jogszerűségének helyreállítása érdekében. Milyen intézményi és személyi konzekvenciákat kíván levonni az elmúlt év értékelésével kapcsolatos tapasztalataiból, mikor tervezik feltölteni a vidékfejlesztési program nyerteseit és statisztikáit a hivatalos honlapra, és mikorra vállalja miniszter úr az immár éves késésben lévő értékelések elkészítését és a benyújtott pályázatokkal kapcsolatos döntések meghozatalát? Várom megtisztelő válaszát. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť