SALLAI R. BENEDEK

Full text search

SALLAI R. BENEDEK
SALLAI R. BENEDEK (LMP): Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Orbán Viktor miniszterelnök úr bejelentette, hogy nemzeti konzultáció kezdődik annak az öt veszélyforrásnak a kérdésében, amelyekkel Magyarországnak az idén szembe kell néznie.
Miniszterelnök úr szerint erre azért van szükség, mert Brüsszel újabb gazdasági jogosítványokat akar magához vonni, így gyengítve tovább a tagállamok szuverenitását. A kormány azonban megvédi a magyar érdekeket - mondja a miniszterelnök úr -, és ennek akartunk utánajárni, hogy az említett módozatban mi is történik.
Miután az öt veszélyforrás közül csak kettőre lehet időm az interpellációban, ezért erre a kettőre szeretnék koncentrálni, amelyeknek igyekeztünk írásbeli kérdésekkel utánajárni. A miniszterelnök úr azt sugallta, hogy Brüsszel adóemelést akar rákényszeríteni a magyar kormányra. Mivel ennél többet nem árult el, az írásbeli kérdésben konkrétan rákérdeztünk, hogy milyen brüsszeli tervekről van szó. A válaszból kiderült, hogy a kormányfő elsősorban a társasági adóra gondolt, amikor adócsökkentést emlegetett.
Vagyis a nagy multicégek kedvező adócsökkentése az, amit a kormányfő védelmezni akar Brüsszellel szemben. Egy olyan adócsökkentésről beszélünk, amely kizárólag a nagy cégek profitját növeli; fontos forrásokat von el olyan területekről, mint az oktatás, a képzés, a környezetvédelem, az egészségügy, a lakhatás és a megélhetés.
A multikat a kisvállalkozókkal szemben újabb előnyökhöz juttató társaságiadócsökkentés egy olyan vérbeli neoliberális lépés, ami méltó a Fidesz-KDNP-hez, és nyilván csak tovább fokozza a korábbi megszorításokat. Teljesen ellentétes a magyar emberek érdekeivel - ez az, amit a miniszterelnök úr védeni akar.
Ott van a másik támadás is, amiről a miniszterelnök úr beszélt, ez a munkahelyteremtési támogatások elleni brüsszeli cselszövés. Ez alatt a hazai nagyvállalati támogatásokat értheti a gazdasági tárca - az írásbeli válaszból ez derül ki. 2015-ben 3 milliárdot, de tavaly, 2016-ban már 24 milliárdot költött a kormány arra, hogy a nagy multicégeket közvetlenül támogassa. Olyan támogatásokról beszélünk, ami a cégeknek 20 millió forintot ad munkahelyenként, miközben a kis- és középvállalkozásoknak 1,5-3 millió forint jut egy-egy létrehozott munkahelyre. Nyilvánvalóan ezekre a támogatásokra nem leselkedne veszély, de a brüsszeli terv irányából a versenyszabályok miatt ez a megszüntetésre irányulna, de a miniszterelnök meg akarja védeni a multiknak juttatott támogatásokat.
Nyilvánvalóan nagyon-nagyon nehéz kérdés az, hogy ha ilyen tervek vannak, akkor az európai szociális pillér, a szociális munkavállalói jogok kiegyenlítése, közelítése az Unión belül - a miniszterelnök úr, a szuverenitás álcája mögé bújtatva, valójában mégis mi ellen küzd? Gyakorlatilag az ellen küzd, hogy megtarthassák a multiknak nyújtható támogatásokat, lehetőleg alacsonyan lehessen tartani a béreket, és nyilvánvalóan ez irányú társadalompolitikai céljaikkal továbbra is csak a milliárdosokat tudják támogatni. Ez is csak arról árulkodik, hogy a kormányfő még mindig az alacsony bérekben, a kizsákmányolható munkaerőben látja a versenyképesség forrásait.
Tisztelettel érdeklődünk, hogy a multik érdekkijárójaként Magyarország miniszterelnöke Brüsszelben miért nem a magyar állampolgárokat képviseli. Erre várjuk tisztelettel a válaszát. Köszönöm szépen.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť