DÖMÖTÖR CSABA,

Full text search

DÖMÖTÖR CSABA,
DÖMÖTÖR CSABA, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Asszony! Ön a felszólalásában a kormányzás minőségéről beszélt, és azt gondolom, hogy nagyon is indokolt bő egy évvel a választások előtt számba venni a kormányzati eredményeket, azt, hogy ez a kormány mit tett az országért.
Azt azonban sajnálom, hogy a mondandójából éppen a legfontosabb eredményeket hagyta ki. Engedje meg, hogy tíz olyan eredményt elmondjak, felhozzak itt, amely talán az MSZP számára sem közömbös. Ezeket rendre kihagyta.
Idén például 4 százalékos lesz a gazdasági növekedés, és ez számos olyan területre kihat (Kunhalmi Ágnes: A gyerekek nem kapnak belőle semmit!), amelyre ön is utalt, miközben 2009-ben még 7 százalékos volt a visszaesés. (Kunhalmi Ágnes: Világgazdasági válság!) 700 ezerrel többen dolgoznak 2010-hez képest, miközben önök (Korózs Lajos: Nem igaz! - Az elnök csenget.) megduplázták a munkanélküliséget. Ezt azért mondom el külön, mert nincs annál jobb kiút a szegénységből, mint ha mindenkinek van munkája (Kunhalmi Ágnes: Gyerekek a közmunkások!), és komoly lépéseket (Kunhalmi Ágnes: Közmunkába a gyerekeket!) tett az ország ezen a téren. Tovább csökkentek az adók, januárban csökkent a társasági adó (Kunhalmi Ágnes: És az áfa?), csökkentek a munkaadói adók, a legfontosabb élelmiszerek áfája. Azért mondom el ezeket (Kunhalmi Ágnes közbeszól.), mert az MSZP ezeket nem szavazta meg.
(9.20)
A csökkenő adók miatt növekednek a bérek. Talán ön is hallott a tegnapi friss adatról, miszerint januárban az egy évvel korábbihoz képest 10 százalékkal nőttek a bérek Magyarországon. Ez több mint egyhavi bérnek megfelelő pluszt jelent átlagban. Ami az egészségügyet illeti: itt jelentős béremelés zajlik. 207 ezerrel többet kapnak a szakorvosok, és 65 százalékos emelést kapnak az ápolók. (Kunhalmi Ágnes: Egyre kevesebbet kell kifizetni, mert elmennek az országból!)
Ha két kiabálás között van ideje, akkor hadd mondjam el, én nem leszek partner abban, hogy leanalfabétázzam a magyar diákokat. Fontos eredménynek tartom, hogy több pénz jut oktatásra Magyarországon. (Korózs Lajos: Nem igaz!) Míg 2009-ben 540 ezer forint jutott egy gimnazistára, addig ma ez az összeg 1 millió 87 ezer forint, tehát több mint a duplájára nőtt. (Kunhalmi Ágnes: Közben meg csökkent a gyereklétszám!) Szeretném azt is elmondani önnek - erre is utalt -, hogy csökkent a szegénységben élők száma. A mélyszegénységben élők száma 2015-ben 293 ezerről 185 ezerre csökkent, és bár sok még a tennivaló, jó reményekkel lehetünk, hogy ez a javulás folytatódni fog.
S csak hogy még hármat említsek: továbbra is negyedével olcsóbb az áram és a gáz ára, sikerült megvédeni a nyugdíjak értékét, és végül, de nem utolsósorban 318 ezer gyermek kap ingyenes étkezést, miközben a korábbi időszakban ez 92 ezer volt. Ez csak pár azon eredmények közül, amelyek egyértelműen jelzik Magyarország erősödését. Sok millió ember munkája van ebben, arra kérem, hogy ne vitassa el ezt tőlük.
Ezzel szemben arról elég keveset tudunk, hogy az MSZP mit tenne kormányon, de amit tudunk, az egyszerre borzasztó és egyszerre botrányos. A helyzet ugyanis az, hogy a baloldal radikális adóemelésre készül, és egyre többet tudhatunk ennek részleteiről. Tehát önök ott folytatnák, ahol 2010-ben abbahagyták. Megemelnék a jövedelemadókat, és eltörölnék a családi adókedvezményt is. Azt nagyon jól tudjuk, hogy amikor a szocialisták az úgynevezett gazdagok megadóztatásáról beszélnek, akkor valójában ez azt jelenti, hogy gigaterheket nyomnának a bérből és fizetésből élők nyakába. (Korózs Lajos: Nem igaz!) Ha az MSZP megvalósítaná a terveit, akkor az újra megroppantaná a magyar középosztály gerincét. (Korózs Lajos: Nem igaz! A milliárdosok gerincét!)
Az adóemelési terv azért is különösen felháborító, mert tudjuk, hogy az MSZP ingyenpénzt adna egyes régiókban mindenféle munka nélkül, és ezt a nap mint nap keményen dolgozó magyar családokkal fizettetné meg. Azt gondolom, hogy ez botrányos. Az alapjövedelem ugyanis egy olyan dolog, amit nagyon kevesen kapnak meg, de nagyon-nagyon sokan fizetnek érte.
Ha már ennyire mániájuk az adóemelés, akkor vessenek ki pluszadót Simon Gáborra, akinek százmilliók parkoltak a számláján (Kunhalmi Ágnes: Garancsira, Mészárosra!), Puch Lászlóra vagy éppen Gyurcsány Ferencre, aki rendre több száz milliót szakít. (Korózs Lajos: Orbán Ráhelre!) Jól látszik mindenesetre, hogy Botka László vezetése éppen olyan, mint bármely korábbi szocialista vezetés, úgy jár el, mint Hagyó Miklós, és ugyanolyan ötletei vannak, mint Gyurcsány Ferencnek. Egyértelmű ezek után, hogy ha a baloldal visszajönne (Kunhalmi Ágnes: Akkor ti mennétek a börtönbe!), az semmi mást nem jelentene az ország számára, csak adóemelést, ebből fakadóan csökkenő béreket, a családtámogatási rendszer leépítését és munka helyett újra segélyalapú gazdaságot.
Ez épp elég arra, hogy egy masszív nemet mondjunk ezekre a tervekre, mondjuk, a 2018-as választáson. Köszönöm, hogy meghallgatott. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť