KUNHALMI ÁGNES

Full text search

KUNHALMI ÁGNES
KUNHALMI ÁGNES (MSZP): Nagyon szépen köszönöm. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Országgyűlés! A rendszerváltás után az egyik miniszterelnökünk azt mondta: olyan országot szeretnék, ahol nemcsak megszületni, de élni is érdemes.
És igen, egy kormányt, de egy politikust is az minősít és az határoz meg, hogy hogyan bánik, hogyan gondolkodik az országában élő szegényekről, elesettekről, kisebbségben lévőkről. 2017 Magyarországán sajnos nem jó élni, szinte senkinek, leszámítva azt a szűk 10 százalékot, akik az állam vagyonát szétlopják, urizálnak, több mint 90 százalék rovására.
A Fidesz embertelen, érzéketlen hozzáállását és politikáját már az agyonkozmetikázott KSH-adatok sem tudják elfedni. 2010 óta 3 millióról 4,5 millió fölé szökött a létminimum alatt élők száma. Talán ez az egyik legelkeserítőbb adat az „elmúltnyolc-évek-ből”. Nagyon szomorú tükör ez. 2018 óta (sic!) ugyanis nyolcszorosára nőtt a különbség a szegények és a gazdagok között. Az önök perverz gazdaság- és társadalompolitikája elérte mára azt, hogy a családok 50 százaléka vagyontalanná vált, és minden harmadik magyar család képtelen megteremteni önmagának és szeretteinek a normális, méltó élet feltételeit Magyarországon. Ez a buta és embertelen politika vastagon elérte a középosztályt is. Kétharmada a magyar embereknek semmilyen váratlan kiadást nem tud elviselni és kezelni. Ott tartunk 2017-ben, hogy ha van pénzed, akkor kapsz normális egészségügyi ellátást; ha nincs pénzed, beteg maradsz. Ha van pénzed, hozzá tudsz jutni jó minőségű oktatási szolgáltatáshoz; ha nincs pénzed, nem tudod taníttatni a gyerekedet.
Rémisztően megnövekedett azon középosztálybeli családok és szülők száma, akik rákényszerülnek ebben a buta központosított oktatási rendszerben, hogy kívül vegyék meg a tudást. És már nem csak az idegen nyelvet és az informatikát, hanem kívül kell megvenniük a matematikát, a történelmet és az irodalmat is. És akkor itt tenném hozzá: egy kormányt és a politikusait is az minősíti, az határozza meg, hogy hogyan bánnak a gyerekekkel, hogyan gondolkodnak a jövőről, a jövő generációnak a lehetőségeiről. És ha van a Fidesznek 2010 óta deficit és szégyen és keserűség, az az, amit az oktatási rendszerrel csináltak. Nyolc év alatt elérték, hogy lassan mindenkinél rosszabbul teljesítenek a magyar gyerekek. A legutóbbi PISA-eredmények világosan megmutatták a rombolásnak a mértékét. Önöknek sikerült visszafordítani azokat a nagyon nehezen elért korábbi eredményeket is, amelyeket jobb- és baloldali kormányok erőfeszítései révén elértünk a rendszerváltás után. A gyerekek egyharmada Magyarországon funkcionálisan analfabéta. Tudják, ez az a szó, amit Balog Zoltán oktatásért is felelős miniszter nem ismert. Talán ennek is köszönhető, hogy sajnos 2010 óta 10 százalékkal növekedett a funkcionálisan analfabéták száma Magyarországon.
De ott van egy másik rémisztő adat is: 43 ezer. 43 ezer gyerek esett ki a magyar iskolarendszerből 2011 óta, amióta a tankötelezettséget leszállították 18 évről 16-ra. Hol vannak ezek a gyerekek? Nincsenek a bűnügyi statisztikában, nincsenek a közmunkás-statisztikában. Egyébként az elmúlt négy évben éppen 187-szeresére nőtt a 17 év alattiak száma a közmunkások világában. Önök ezzel gyakorlatilag legalizálták a gyerekmunkát. Hogy fognak ezek az emberek adót fizetni és megélni?
De ott van egy másik szám: 30 ezer. Májusban több mint 30 ezer gyerek fog egy olyan tantárgyból érettségizni, amiről még karácsonykor se tudták, hogy pontosan mi a követelménye. Hogy tehetik ezt meg ennyi gyerekkel?! Azok sem tudnak normálisan felkészülni, akik tisztességesen végigtanulták az elmúlt 4-5 évet, nagyon rendesen. Nem tehetnek ilyet ezekkel a gyerekekkel! Tudatosan tettek taccsra és tönkre egy egész generációt, tudatos cél az, hogy minél kevesebben tegyenek sikeres érettségit és jussanak el normális szakmához és diplomához. Ez az önök nyolc évének eredménye. De kisvasútra, üveghídra, űrközpontra a falu szélére - arra van pénz. A magyar gyerekekre pedig semmilyen forrást nem szánnak, vagy alig.
Amit önök egyébként a magyar gyerekekkel és a jövő generációival csináltak, az az igazi hazaárulás, a nemzetünknek az az igazi elárulása. Köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť