13 1944. december 26. A m. kir. 10. honvéd gyaloghadosztály hadinaplójának napi helyzetösszefoglalója.

Full text search

13
1944. december 26.
A m. kir. 10. honvéd gyaloghadosztály hadinaplójának napi helyzetösszefoglalója.
I. Az éj folyamán és a reggeli órákban nyugalom volt.
10h 15’-kor Németh szds. 8/III. zlj.pk. jelentette, hogy 10 hk.-val támogatott igen erős elg. tád. indult meg a zlj. arcvonalán.
10h 30’-kor a 4. hu.e. arcvonalát az elg. páncélosok áttörték, majd 10.50-kor a 8/III. zlj. arcvonalába is 5-6 helyen 300-400 mélységben betörtek. Igen súlyos és veszteségteljes harcok vannak folyamatban.
10h 35’-kor hop. Szűcs fhdgy. n. gp. szdpk.-nak parancsot ad a szd. riadóztatására. Gk.szállítással egy szakaszt a 8/III. zlj. segítségére rendel. 11h 40’-kor hop. a Vannay zlj.-nak azt a parancsot adja, hogy azonnal készüljön föl gk.szállításra. Vkf. a Vannay zlj. szállítására az összes gk.-t kirendeli, majd a né. hop.-tól és az I. hdt.-től is gk.-kat kér.
12h 35’-kor a 4. hu.e. jelenti, hogy az elg. hk.-k DNy-ra, Cinkota irányába nyomulnak előre. Saját részeinket az elg. átkaroló tád.-a több helyen bekerítette. Egyes részek hátsóbb állásokban vonultak vissza.
14h 50’-kor Németh szds. 8/III. zlj.pk. jelenti: a balszárnyon 4 elg. hk. betört. Hátulról tűz alatt 37tartja az állásokat. A jobbszárnyon 6 elg. hk. a saját állásokban van. Igen nagy a veszteség. 3 elg. hk.-t kilőttek. A németek csak felderítő pcgk.-kat adtak segítségül. Ezek a hk.-k leküzdésére nem alkalmasak. A helyzet kritikus.
15h 40’-kor a 13. né. pc.ho. vkf. pcs.-ot ad a Budán lévő vonatrészeknek Pestre való áthozatalára. Vkf. ezt a pcs.-ot a ho.von. pk.-ának továbbítja azzal, hogy még az éj folyamán vonja át a vonatrészeket az ezredekkel együtt.
16h 50’-kor Ferjencsik hu. szds. szd.pk. jelenti: Délelőtt 11h-tól a 272. magp.-tól a 249. magp. felé 8-10 fős elg. csop.-ok húzódnak. Saját részek Csömörbe vonulnak vissza. Vkf. pcs.-a: Ferjencsik szds. vegye át Csömörben a pság.-ot és szervezze meg Csömör védelmét.
17h 40’-kor Vannay hdgy. zlj.pk. jelentette, hogy a zlj. első része Rákosszentmihályon kirakott. A kiszállítandó zlj. ereje 540 fő, 460 pu., 8 gsz., 8 gp., 3 gpi. Vkf. pcs.-ot ad a Vannay zlj. Árpádföldre való gyülekeztetésére. Ott biztosítson É és ÉK felé, és állítson fel forgalomszabályozó közegeket.
18h 10’-kor Németh szds. 8/III. zlj.pk. jelentése szerint 12 betört elg. pc. igen nagy veszteséget okozott. A szd.-okat az állásokból kivetette, a zlj. most Csömör É-on gyülekezik. A zlj.pk. zlj.-át éjjel rendezi, majd hajnalban a 270. magp.-nál felveszi a csatlakozást a Molnár csop.-tal.
Budán kialakult helyzet következtében a Vannay zlj.-ból 200 főt a kelenföldi vá.-nál betört elg. visszavetésére akarják irányítani. Hop. pcs.-ot ad ezen csop.-nak is a 10. ho.-hoz való bevonulására.
Hop. 23h-kor kiadja írásbeli pcs.-át a Vannay-csop. tád.-ára.
II. Ködös, hideg idő. Utak jól járhatók.
HL M. kir. 10. honvéd gyaloghadosztály iratai, 90. doboz

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir