4 1944. december 1. Friessner vezérezredes, a Dél Hadseregcsoport főparancsnokának tájékoztatása

Full text search

4
1944. december 1.
Friessner vezérezredes, a Dél Hadseregcsoport főparancsnokának tájékoztatása a Fretter-Pico-seregcsoport részére a Budapest védelmével kapcsolatos intézkedésekről, előkészületekről.
TÁVIRAT
Titkos parancsnoki ügy
A Fretter-Pico-seregcsoportnak
Értesítve: né. Wehrmacht magyarországi megh. tbk.-a; 4. légiflotta; magyarországi Waffen-SS-erők parancsnoka; magyarországi hadseregkörlet parancsnoka.
311.) A Führer parancsára Budapest városát az utolsó házig védeni kell.
2.) Budapest harcparancsnokává a 11. sz. Führer-parancsnak megfelelően Winkelmann SS-Obergruppenführert6 neveztük ki. Ehhez rendelkezésére áll a IX. SS-hgy.hdt. főparancsnoksága. Harcászatilag a Fretter-Pico-seregcsoport alárendeltségében marad. Sürgősen meg kell hozni a parancsnokság gyors átvételét előkészítő valamennyi intézkedést.
6 Otto Winkelmann (Worlesholm, 1894. szeptember 4. – Horn Bad Meinburg, 1977. szeptember 24.) SS-Obergruppenführer und General der Polizei rendfokozattal 1944. március 31-től 1945. áprilisig magyarországi magasabb SS- és rendőrparancsnok (Höherer SS- und Polizeiführer in Ungarn) volt. 1944. december 1-jétől a General der Waffen-SS rendfokozatot is viselte.
3.) Budapest harcpk.-a parancsnoka valamennyi Budapesten bevetett német csapatrésznek és parancsnokságnak, valamint a m. csapatoknak, csendőrségnek és rendőrségnek (minden biztonsági, rendfenntartó és forgalomszabályozó szervnek)[A kerek zárójelben lévő szöveg a dokumentum 12. sora mellett gépelve olvasható – a szerk.]. Utasítást kap, hogy a város védelméhez szükséges minden rendszabályt a m. katonai (I. hdt.pság.) és polgári szervekkel szoros együttműködésben [hozzon meg]. Ehhez szükséges az azonnali kapcsolatfelvétel és a szoros együttműködés a né. Wehrmacht magyarországi megh. tbk.-ával, valamint az illetékes m. hatóságokkal! A magyar nemzetvezető megígérte egy meghatalmazott m. kormánybiztos beosztását és alárendelését minden polgári érdekeltség kidolgozása céljából.
4.) A budapesti harcpk. feladatai
a) Általános kötelmek. Feladatok és jogosítványok: lásd a 11. sz. Führer-parancs 2. mellékletét.
b) Részletes feladatok.
aa) A belső városterület (bezárólag a városszéli állásokig) előkészítése a körkörös védelemre a Dunától keletre. Súlypont a városszélen a fő bevezető utak és a fő közlekedési csomópontok vonalán. Ehhez valamennyi rendelkezésre álló erővel – magyar irányítás alatt – azonnal meg kell kezdeni a szükséges kiépítési előkészületeket.
bb) Az útvonalak és a háztömbök átalakítása a városközpontban. A Dunától nyugatra levő városterület védelméért továbbra is a m. 3. hds.pság. felelős. E célból egy önálló harcparancsnokot kell kinevezni.
cc) Elg. támadás esetén a város védelme az összes rendelkezésre álló német erő, „biztosító védőrség” gyanánt való összefogása védelmi tömbökben és e részek zárt elhelyezése a város peremén. Pc.vadász-különítmények készenlétbe helyezése megfelelő felszereléssel. A jelenleg a hídfőben bevetett kötelékek alárendeltségét a harcpk.-nak egy város elleni támadás esetén a Fretter-Pico-seregcsoport szabályozza. Különleges kötelékek odairányítása tervbe véve. Parancs megy.
dd) Mozgékony német és m. rendőr- és csendőrerők készenlétben tartása a forgalom szabályozására és a polgári lakosság belső zavargásainak szétverésére és a pánik elhárítására. Előkészületi rendszabályok, felhívások, rendelkezések stb. [meghozatala] riadóztatáshoz, az ellátáshoz stb. a lakosság számára (általános légiriadó).
ee) A hidak biztosítása együttműködésben a dunai hídpság.-okkal.
ff) Egy kifogástalan, a nyilvános távbeszélő hálózattól lehetőleg független hírhálózat előkészítése. Páncélosok elleni riasztórendszer berendezése.
5.) A városnak lőszerrel való készletezésére a főhadiszállástól külön parancs megy. Továbbá irányelvek mennek még a lakosság ellátására és evakuálására, úgyszintén a harcképesek begyűjtésére, ipartelepek megsemmisítésére, ill. megbénításának előkészületeire.
6.) A lehető leghamarabb előterjesztendő a hadseregcsoportnak:
a) a tervezett kiépítési intézkedések;
b) elképzelés a budapesti harctevékenységről.
7.) A Dunán és Budapest térségében a parancsnoklási viszonyok tekintetében a Dél Hds.csop. 1944. 11. 23-i I.a Nr. 4529/44 g. Kdos. számú parancsa változatlan.
1944. 12. 1. 21.55
Friessner vezérezredes, a Dél Hadseregcsoport főparancsnoka
I.a Nr. 4646/44 g.Kdos
HL mikrofilmtár 897/7210891-7210892.
Német nyelvű rádiótávirat fordítása

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir