9 1944. december 25. A budapesti I. hadtest napi helyzetjelentése a Honvédelmi Minisztérium és a Honvéd Főparancsnokság számára.

Full text search

9
1944. december 25.
A budapesti I. hadtest napi helyzetjelentése a Honvédelmi Minisztérium és a Honvéd Főparancsnokság számára.
NAPI JELENTÉS
I.a 1. pc.ho.: az elg. ma hajnalban 3 h-kor Aranyhegy DNy-on kb. zlj.erőben támadott. A tád. kezdetben elakadt, később azonban mégis sikerült a védőállásokba betörnie. A nyomban megindított ellentámadás a jelentés leadásakor még folyamatban volt. A tád. sikeresen halad előre. A ho. eddig 10 foglyot ejtett.
12. ho.: harccselekmény nem volt. XII. 24-én 22 h-tól erős av. és tü. tűz feküdt az állásokon. A ho. ismét a 13. né. pc.ho. alárendeltségébe lépett. A kivont 8. SS-ho. sávjának egy részét a ho. vette át.
10. gy.ho.: kölcsönös tü. és av. tűztevékenység. A 270. és 272. magp.-ok (Szilasliget D) között az éjjel a 8/III. zlj. váltásakor keletkezett hézagba az elg. beszivárgott. Ellentád. folyamatban.
22. SS-lov.ho.: az elg. Soroksár DK—Várhegy 115. magp. irányába szintén támadást kísérelt meg. Tád.-t a védők visszaverték.
34Budai hídfő: a Budakeszi felől a Hűvösvölgybe betört elg. XII. 24-én este és XII. 25-én dél. az új Szent János kórházat megközelítette. A Sváb-hegyen a Mária kápolna magasságáig, a Hármashatár-hegyen a hátsó hegyig nyomult előre. XII. 24-én dut. és este az elg. Buda D-i részeit több ízben sztálinorgonával lőtte. XII. 25-én a Sváb-hegy DK részét és a fogaskerekű vasút Olasz fasori végállomásának környékét erős av.tűzzel árasztotta el. A XII. 25-én 12 h-kor Veresváry alez. pság.-a alatt az I. hdt.pság. által összegyűjtött erőkkel (Bp. őrzlj., cső.zlj., Váp.-tól 1 szak.) és a Billnitzer-csop.-ból11 7 rohamlöveggel végrehajtott ellentád. estig az elg.-et feltartóztatta, és Hunyadorom 350. hárp.—Budagyöngye—Kecske-hegy 382 vonaláig vetette vissza. A Duna Ny-i partján Budapest ellen D felől támadó elg. XII. 25-én estig Budaörs Ny és D—Vadász-hegy 225. hárp.—Kereszt-hegy 189. hárp.—106 híd—1639. fo.km-tábla vonaláig nyomult előre. A Kesseő csop. és 271. népi gr.ho. részeiből Dörner né. ezds. pság.-a alatt itt védekező csop. az orosz támadás elől fokozatosan É felé kitér.
11 A magyar 1., 6., 7., 10., 13., 16. és 24. rohamtüzérosztály részeiből Billnitzer Ernő (Fiume, 1889. június 17. – Budapest, 1976. december 16.) vezérőrnagy parancsnoksága alatt összeállított harccsoport, amely azonban kevés rohamlöveggel, illetve páncélossal rendelkezett, s többnyire gyalogsági feladattal vetették be.
9.a. Időjárás száraz, ködös, hideg. Földutak járhatók.
Kapják: 44. XII. 25. 22 h
Kovács vk. szds. s. k. I.a ov.h.
HL VKF Budapesti helyzetjelentések gyűjtője, 870/I.hadt.I.a.
Rádiótávirat

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir