116 1945. január 12. A román 19. gyaloghadosztály hadinaplójának napi helyzetösszefoglalója.

Full text search

99116
1945. január 12.
A román 19. gyaloghadosztály hadinaplójának napi helyzetösszefoglalója.
F. év I. 11-ről 12-re virradó éjszaka a 125. harcparancs szerint (másolatban mellékelve):
— A 94. és 95. gy.e.-ek a 9. lovashadosztály sávjába vonulnak és annak alárendeltségében harccsoportot alkotnak Antonescu tábornok parancsnoksága alatt. Feladatuk a hadműveleti csoportosításon belüli támadás, hogy először a Keleti pályaudvart, azután a hadtest keretén belül folytatva a támadást, a Budapesti Közigazgatási Palotát[!] foglalják el.
— A 96. gy.e. súlyos harcok után folytatja a támadást a gázálarcgyár és néhány háztömb elfoglalásáért, megközelítve a Hungária utcát. Az ellenség ellenállást fejt ki a Hungária utca melleti utolsó háztömbökben. 14 órakor az ellenség harckocsikkal ellentámadást indított a 96. gy.e. sávjában, de visszavertük. Ezen a napon összesen 72 épületet foglaltunk el.
A fent említett támadó csoportosítás (94. és 95. gy.e.), amely a szövetségesek sávjában harcolt (délen), különösen erős ellenállásba ütközött a Kerepesi temetőben. Ezt a temetőt az ellenség nagy erőkkel megszállta és megerődítette.
Tehát a temetőt megszállták, a 9. lovashadosztály és a 19. gyaloghadosztály ahelyett, hogy a szembenálló ellenséget megkerülte volna, támadott, kriptáról kriptára harcolt, hogy elfoglalja az ellenség által erős ellenállási központtá alakított temetőt, amely 1,5 km hosszú és 1 km széles, s amit az ellenség nagy erőkkel megszállt és nagyon jól megerődített. A kripták valódi erődítmények voltak, amelyekbe az ellenség bevette magát, a magas és vastag fal pedig úgy vette körbe, mint egy vár.
Végül estére rendkívül súlyos harcok után a temetőt az északi faláig elfoglaltuk. A fal megmászása ezen a részen lehetetlen. Aki ezt megpróbálja, az életével fizet. A temető északi oldalán lévő háztömbökből erős tűz alatt tartják ezt a falat. Emiatt ezen a napon veszteségeink nagyon nagyok voltak. Ez mutatja a harc hevességét.
Veszteségek:
— halottak: 1 tiszt, Grölic százados a 94. gy.e.-ből, 19 közlegény,
— sebesültek: 3 tiszt, Blaj és Andrecan alhadnagyok a 94. és 95. gy.e.-ből, Rosianu alhadnagy orvos, továbbá 92 közlegény.
Hadifoglyok: 38 magyar a 6., 8. és 18. gy.e.-ből.
AMR Fond Divizia 19 Infanterie Dosar Nr. 62 9-10.
Román nyelvű eredeti irat fordítása

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir