140 1945. január 15. Beregfy Károly vezérezredes távirata Wöhler gyalogsági tábornoknak, a Dél Hadseregcsoport főparancsnokának

Full text search

140
1945. január 15.
Beregfy Károly vezérezredes távirata Wöhler gyalogsági tábornoknak, a Dél Hadseregcsoport főparancsnokának Budapest védőinek fokozottabb légi úton történő ellátásáról.
Távirat
Wöhler gy. tbk.-nak (Dél Hds.csop.)
Titkos parancsnoki ügy
Tárgy: BUDAPEST FOKOZOTT ELLÁTÁSA LÉGI ÚTON
A Budapesten körülzárt I. hadtest vezénylő tábornoka I. 14-én a következő táviratot intézte hozzám:
1. „Orosz repülők zavartalanul bombázzák és fedélzeti fegyverekkel zavartalanul lövik a Budapestből még megmaradt, túlzsúfolt és fokozatosan csökkenő területet. Az eddig kitűnően dolgozó légvédelmi tűzeszközök részben lőszerhiány miatt tehetetlenek, részben azonban azért, mert földi harcra alkalmazták azokat, és a házak miatt alig nyílik kilövési lehetőség. Nem tudom a polgári lakosság felelős vezetőivel megértetni, hogy mivel magyarázható a saját légierő visszafogott magatartása. A németektől kapott felvilágosítás, hogy a repülőterek eljegesedése és az időjárási viszonyok megakadályozzák saját légierőnk bevetését, annál kevésbé tűnik számukra megalapozottnak, mivel a mindenki által gyengébbnek ismert orosz légierőt ugyanazok az okok láthatóan nem akadályozzák. Kérem a légierő támogatását, mivel a nagy károkon felül a polgári lakosság a teljes magára hagyatottság érzete erkölcsi következményei miatt kiszámíthatatlanná válhat.”
2. „Az éjjel-nappal tartó állandó bombázások következtében a személyi és az anyagi károk rendkívül nagyok. A katonai és a polgári forgalom teljesen megbénult. Ezért a katonai ellátás veszélyben van, a polgári lakosság ellátása teljesen megszűnt. A légierő sürgős és hatékony támogatása immár nélkülözhetetlen.”
Nyomatékosan kérem az I. hadtest vezénylő tábornoka által kért támogatás, ill. a légi úton történő ellátásnak az eddigitől lényegesen eltérő, hatékonyabb mértékű teljesítését, mivel ellenkező esetben Budapest hős magyar és német védői – a városnak a körülmények miatt sajnos túlzottan lassan haladó felmentése miatt – képtelenek kitartani. Budapest eleste azonban beláthatatlan katonai és politikai következményeket fog maga után vonni.
Kapják: Wöhler gyalogsági tábornok úr (az I. magyar hadtest útján), Dessloch vezérezredes úr (a német rep. ök. tiszt útján).
Gyepű II. 1945. I. 15.
Beregfy vezérezredes58
58 Beregfy (1932-ig Berger) Károly (Cservenka, 1888. február 12. – Budapest, 1946. március 12.) vezérezredes 1944. október 16. és december 20. között honvédelmi miniszter és a Honvéd Vezérkar főnöke, ezt követően honvédelmi miniszter és a Honvédség Főparancsnoka. 1945. május 1-jétől amerikai hadifogságban volt. A budapesti népbíróság halálra ítélte. Kivégezték.
HL mikrofilmtár 898/7212358-7212359.
Német nyelvű hadinaplórészlet fordítása

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir