151 1945. január 17. A Dél Hadseregcsoport hadinaplójának részlete a IX. SS-hegyihadtest harcairól.

Full text search

118151
1945. január 17.
A Dél Hadseregcsoport hadinaplójának részlete a IX. SS-hegyihadtest harcairól.
Titkos parancsnoki ügy
A hadinaplónak
KIEGÉSZÍTÉS az 45.1.17-i napi jelentéshez
A IX. SS-hgy.hdt. rádiótávirata
A nagy fölényben lévő, páncélosokkal, a leghevesebb tü. tüzzel és sorozatos csatarepülőgép-bevetéssel támogatott ellenséggel szemben szívós küzdelemben ma még sikerült megtartani a keleti hídfőt. Az Óváros egy része a Ferenc József hídtól É-ra elesett. Nem ritka az az eset, hogy házak földszintjén németek, az I. emeleten oroszok és a II. emeleten ismét németek védekeznek. A front mögött beszivárgott oroszokkal és a garázdálkodó m. kommunistákkal folyik a küzdelem. A szűk utak és a zegzugos utcák, valamint a pincékbe és csatornákba áthelyezett harctevékenység következtében főell. v.-at már nem lehet felvázolni. Páncélozott erők és páncélosok bevetése már nem lehetséges, mivel az utak a bombázás és a házak összeomlása miatt eltorlaszolódtak. A gyalogság nehézfegyverek tűztámogatása nélkül nem látszik alkalmasnak arra, hogy a hídfőt tartani tudja. Az Erzsébet híd veszélyben van.
Az ellenség nyugati hídfőre intézett zlj.erejű támadását elhárítottuk. Az ellenség sikeres betöréseit ellenlökéssel felszámoltuk. A súlypont továbbra is a Sas-hegy déli szakasza.
A hidakon és az odavezető utakon sorozatos ellenséges légitámadások bombázással és fedélzeti fegyverekkel. A 12. lgv. rohame. a körülzárás óta az 50. repülőgépet lőtte le.
Az ellátási helyzet kritikus, azonban szállítóbombák jól célzott, folyamatos ledobásával a mai napon némileg enyhült. A 8000 sebesült elhelyezése a víz és az orvosi ellátás hiánya miatt nagy nehézségekbe ütközik.
1945. 1. 18. 08.45 óra
Dél Hadseregcsoport
I.a Nr. 190/45 g.Kdos.II/Ang
HL mikrofilmtár 898/7213010.
Német nyelvű hadinaplórészlet (távirat) fordítása

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir