30 1945. január 1. A budapesti I. hadtest napi helyzetjelentése a Honvédelmi Minisztérium és a Honvéd Főparancsnokság számára.

Full text search

30
1945. január 1.
A budapesti I. hadtest napi helyzetjelentése a Honvédelmi Minisztérium és a Honvéd Főparancsnokság számára.
NAPI JELENTÉS
Pesti hídfő
1. pc.ho.: A ho. arcvonalán harccselekmény nem volt.
12. ho.: XII. 30-án előretört elg.-et ellentámadással Mátyásföld Vmü-ig visszavetették. A 66. né. gr.e. arcvonalán az elg. szintén betört, melyet ellentád.-sal szintén sikerült visszanyomni. A bal szomszédnál lévő elg. nyomás, mely Rákosfalva, Sashalom közötti vasútvonalra terjedt ki, a balszárny visszavételét tette szükségessé. XII. 31-én a mátyásföldi rep.térre betört kisebb erőket ellentád.-sal visszavetették. Benyomás: elg. Budapest elfoglalására irányuló tád.-ait fokozni fogja.
10. ho.: Nádastó v.v.á. irányában indított elg. tád. a védőket a Nádastó v.v.á. vonalába visszaszorította. A zlj. jobbszárnyán folyó elg. tád.-ról részletek még nem ismeretesek. Az arcvonal egyéb részén erős av. és tü. tűz.
Sodró ezds. mű. csop.-ja: A 13. pc.ho. balszárnyának visszaszorítása következtében a Feldherrnhalle ho. jobbszárnyát Rákospalota, Palotaújfalu és Pestújhely városszegély vonalára vette vissza. Ezen arcvonalon folyó harcokról bővebb részletek nem ismeretesek.
Billnitzer-csop.: XII. 30-án Rákoskeresztúrtól É-ra a 24. rotü.oszt. arcvonalán az elg. betört. Bakó Barnabás őrgy. oszt.pk. személyesen vezetett ellentád.-a következtében 50a főellenállási vonalat az eredeti helyére igazította vissza. Az elg. vesztesége halottakban és sebesültekben igen nagy. Egy orosz őrgy. elfogatása előtt öngyilkos lett.
Főellenállási vonal: Csepel-szigettől, Rákosliget írástól DNy 1 km-re lévő hárp.-ig változatlan, innen ÉNy 3 km-re Sashalom „m” betűjétől D-re lévő v.v.m., tovább DNy-ra a vasút mentén a Pestújhelyre vezető villamos vasútig, majd a villamos vasút mentén Pestújhely „P” betűjéig, majd tovább Pestújhely, Palotaújfalu, Rákospalota szegélyén a 115 magp.-ig, innen tovább változatlan.
Budai hídfőben az elg. folytatta előrelátó kísérleteit, azonban a szívós védelem mindenütt akadályozta előrejutását. Budapesti őrzlj. ellentád.-sal Lágymányos írás „L” betűje és a vasúti öszszekötő híd vonalára javította meg állásait. A nap folyamán igen erős av., tü. és sv.tűz feküdt a városon. Lakosság vesztesége és az anyagi kár nagy. Ehhez hozzájárul az elg. erős rep. tevékenysége. Ennek során a támadó repülőgépek bombázták és fedélzeti fegyvereikből tüzeltek a lakosságra.
Kapják: Főv. hdm. oszt., Főv. agi oszt., 1. pc.ho., 12. hop., 10. hop., Billnitzer-csop., Sodró ezds. csop., I.b., I.c., tp., htr.pk.
Törzsszállás, 45. I. 1-én
A hdt.pk. rendeletéből: Kovács vk. szds. s. k. I.a ov.h.
HL VKF Budapesti helyzetjelentések gyűjtője, 920/I.hdt.I.a.
Egykorú hiteles másolat

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir