40 1945. január 2. A román 9. lovashadosztály hadinaplójának napi helyzetösszefoglalója.

Full text search

40
1945. január 2.
A román 9. lovashadosztály hadinaplójának napi helyzetösszefoglalója.
F. év I. 1/2-ára virradó éjjel megérkezett a 7. hadtesttől a 82. harcparancs, amely megváltoztatja a hadosztályok közötti sávhatárt, és elsőrendű célpontként a budapesti pályudvart29 jelöli meg, azután a Dunát (vázlat – 1. sz. melléklet), és elrendeli a támadás folytatását az éjszaka.
29 A Keleti pályaudvarról van szó.
Az ellenség egész éjjel nagyon erős tűzzel válaszolt, arra kényszerítve egységeinket, hogy helyben maradjanak, mert a sötétség miatt tüzérségünk nem tudta őket hatékonyan támogatni.
7.30-kor kezdődik újra a támadás.
A tüzérség nagy részét messze előretolták, hogy közvetlen irányzású tüzet nyisson az ellenség állásaira, amelyek száma egyre inkább növekszik, ahogy a támadás a város belseje felé közeledik. Elszánt ellenséggel szembeni elkeseredett küzdelemben sikerült elfoglalni a 120. magassági pont és a budapesti körvasút között lévő üzemcsoportot.
12 órakor egységeinket a vasút irányából érkező erős tűz ismét megállította. 16.30-kor a vasutat elfoglaltuk, és megkezdődött azon az átkelés. A vasút nyugati részén az ellenség erős védelemmel rendelkezik. A tüzérségi előkészítés után az egységek támadást indítottak a vasúti sínek felől, és 17.20-kor sikerült behatolniuk a vasút nyugati oldalán lévő ellenséges védőállásaokba.
18 óráig kb. 400 métert haladtak a vasúttól nyugati irányban, ekkor meg kellett állniuk ezen a helyen, mivel erős frontális és bal felől oldalazó tűzbe kerültek, ugyanis a balszárnyon elhelyezkedő szövetséges egységeknek nem sikerült még addigra megsemmisíteniük a sörgyárban lévő ellenséges állásokat, és kb. 800 méterrel lemaradtak a mi balszárnyunk mögött.
Ebben a helyzetben egységeink egész éjjel harcérintkezésben maradtak az ellenséggel.
Az ellenség az épületeket és a fedezékeket erős ellenállási gócokká alakította, amelyekben sok sorozatlövő fegyvert és 20 mm-es légvédelmi gépágyút vont össze.
Ettől kezdve a harcok helységharcokká alakulnak át. Ezért a 7. hadtest a hadosztály rendelkezésére bocsátott két, helységharcokra felkészített utászrohamszakaszt.
16 órától a hadosztály parancsnoksága Rákoskeresztúron van.
Veszteségek:
— halottak: 9 közlegény,
— sebesültek: 1 tiszt, 21 közlegény.
Hadifoglyok: 53 magyar.
Az időjárás szép. Az utak járhatók.
AMR Fond Divizia 9 Cavalerie Dosar Nr. 11 246-247.
Román nyelvű eredeti irat fordítása

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir