48 1945. január 3. A román 9. lovashadosztály hadinaplójának napi helyzetösszefoglalója.

Full text search

48
1945. január 3.
A román 9. lovashadosztály hadinaplójának napi helyzetösszefoglalója.
A hadosztály egységei 10 órakor változatlan harcrendben folytatják a támadást a budapesti körvasút vonalától nyugati irányba. Az ellenséget elkeseredett harcok árán visszaszorítottuk a budapesti lóversenypálya felé.
15 órakor a lóversenypályától keletre fekvő épületeket elfoglaló ellenség tüze az egységeket megállította; ugyanitt több erős ellenállási fészket képező beásott nehézharckocsit is felfedeztünk.
Az ellenség erős ellenállásával szemben – jelentős tüzérségi támogatással – 16 órakor indult meg a támadás. 17 órakor az ellenség ellenállása megtört, és folytatódott az előrenyomulás a lóversenypálya felé.
60A lóversenypálya előtt gránátokkal folyt a harc.
18 órakor az egymással szorosan együttműködő egységek behatoltak a lóversenypályára, és az első fázisban a pálya közepéig jutottak, amikor a lóversenypálya nyugati széléről és a tribün felől érkező tűz megállította őket.
Annak ellenére, hogy az állások egyre erősebbek, egységeink folytatják az előrenyomulást a lóversenypályától nyugatra lévő vasút irányába.
F. év I. 3-án a lóversenypálya elfoglalásáért folytatott harcokban különösen kitűntek: a 3. gd.-lov.e. Podhorschi Vasile alezredes parancsnoksága alatt, a 3. gd.-lov.e. I. osztálya Cretulescu Ion őrnagy parancsnoksága alatt, a 3. gd.-lov.e. 1. lovasszázada Ivancenco Iuri tartalékos alhadnagy parancsnoksága alatt, a 6. lovas-tüzérezred Neferu Dumitru ezredes parancsnoksága alatt és a 9. lovashadosztály vezérkari főnöke, Davidescu Ion alezredes a frontvonalban véghezvitt személyes cselekedetei miatt.
Veszteségek:
— halottak: 2 közlegény,
— sebesültek: 2 altiszt, 19 közlegény.
Zsákmány: egy német nehéz légvédelmi ágyú.
Az időjárás szép, fagy. Az utak járhatók.
AMR Fond Divizia 9 Cavalerie Dosar Nr. 11 247.
Román nyelvű eredeti irat fordítása

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir