1848/49.

Full text search

1848/49.
Az 1848-iki események Dobsinán is erős hullámokat vertek. A ki fegyvert foghatott, belépett a honvédseregbe, vagy nemzetőr lett, a lakosság pedig 2000 pengő-forintot tett le a haza oltárára. A Gölniczvölgyben barikádokat emeltek s a város fiai résztvettek a szabadságharcz dicső csatáiban.
Benedek és Vogel császári tábornokok felhívták a várost, hogy 10,000 osztrák katona részére elegendő élelmi szert tartson készletben, mert ellenkező esetben a várost fölperzseltetik. Vogel és Benedek az osztrák sereggel be is vonultak a városba, de mivel itt mindent rendben találtak, rövid itt időzés után eltakarodtak.
A szabadságharcz leveretése után Dobsinára is szomorú viszonyok következtek be. Az osztrák kormány a Rozsnyón székelő cs. kir. járás- és szolgabírói hivatal alá rendelte Dobsinát és a várost megfosztotta önkormányzatától. A cs. kir. megyefőnök nevezte ki a város tisztviselőit és a 12 tagból álló testületet. Az így kinevezett magisztrátus a legszigorubban hajtotta végre a tömegesen beérkező rendeleteket, úgy hogy a viszonyok már-már tűrhetetlenekké váltak.
1860-ban Dobsina ismét nagyközség, 1872-ben pedig az 1871. évi XVIII. t.-cz. értelmében, rendezett tanácsú város lett, hol Szontagh Bertalan akkori alispán elnöklete alatt az új rendezett tanács megalakult.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir