Káptalani iskola.

Full text search

Káptalani iskola.
A mint a szerzetesek a maguk rend-tagjait a monostori iskokákban képezték, ugyanazon módon kellett a világi papokat a székesegyházi vagy káptalani iskolákban a megkivánt ismeretekbe bevezetni. Ugy az egyetemes, mint a nemzeti zsinatok és a pápák mindegyre sürgetik a püspököket, hogy a székesegyházak és káptalanok mellett iskolákat állítsanak fel, melyekben a papnövendékek és mások a tudományokat elsajátíthassák. E tudományok (artes literarum) itt is ugyanazok lehettek, mint a monostori iskoláknál. Hogy a nyitrai káptalani iskola mikor keletkezett, ezt elégséges adatok hiányában eldönteni nem lehet, miután magának a káptalannak, sőt a püspökségnek alapítási kora is bizonytalan. Hogy Nyitrán a káptalan mellett állott fenn ilyen iskola, bizonyítja az is, hogy 1323-ban Lukács, 1328-ban pedig János iskolás kanonokok (canonici scholastici) voltak vezetői. Később világi tanítók álltak az iskola élén, mint Csázmai Fábián 1559–1561-ig, Kőrösi István pedig a XVII. század elején.
E káptalani iskola, valószinüleg szegénysége miatt, nem igen felelhetett meg czéljának, mert az 1494. évi nyitrai zsinat a felszentelendő papok ismeretkörét illetőleg megelégedett annyival, hogy tudjanak jól énekelni, folyékonyan olvasni és értsenek valamit az elemi tudományokhoz.
Ezen iskola beléletére Forgách Ferencz nyitrai püspöknek 1602-ben kiadott statutumai vetnek némi világot. Ezek szerint Forgách püspök megengedte, hogy a 12-ik kanonoki szék ezután is, mint már hosszabb idő óta történt, betöltetlenül maradjon és annak jövedelme az iskola-mester, sekrestyés és orgonáló javadalmazására fordíttassék, s ha még valami fenmaradna, az az egyház fölszerelésének kiegészítésére szolgáljon. A káptalan kötelessége gondoskodni arról, hogy az iskola-mesternek se tudománya, se erkölcsisége kifogás alá ne essék. A mestert a káptalan választja, a püspök pedig megerősíti. A mester ne tanítson tiltott, vagy épen erkölcstelen vagy ocsmány könyvekből, a minőket tartani és olvasni különben is tilos. Oktassa 237a tanítványait a ker. vallás parancsaira; vasár- és ünnepnapokon csakis ezeket tanítsa. A napi tanórákat imával kezdje és azzal fejezze be. Az iskola-mester köteles a karban jelen lenni és azt igazgatni, a tanítványokat az egyházi énekekre és a szent misénél való szolgálatra megtanítani. Javadalmazása volt készpénzben 36 frt, melyből 12 frtot a püspök, 24-et a káptalan fizetett. Őt illette a Mindszentek, sz. Márton, sz. Katalin napján és Vízkereszt vecsernyéjén a hivők által felajánlott adomány. Temetésért 24, kanonoki beigtatásért 25 fillért kapott. Vásárok alkalmával a nemes ifjaktól fejenként 4, nem nemesektől 2 fillért szedhetett. Sz. Gál napján egy kakas járt neki. Bizonyos rész jutott neki még a könyöki dézsmából. A kanonokok rokonaitól és árva fiuktól nem szedhetett semmi díjat. Minő tantárgyakat tanított s hány tanulója volt az iskolának, minő segélyben részesültek a szegény tanulók, arról a statutumok nem tesznek említést.

A NYITRAI GIMNÁZIUM ÉS KEGYESRENDI TEMPLOM.
Plcho felvétele.
Hogy Forgách püspök nem fektette ez iskolát szélesebb alapra, annak oka valószinüleg az volt, hogy a jezsuiták ekkor már megnyitották az ő séllyei iskolájukat, hová a püspök a maga papnövendékeit küldötte. Igen valószinü, hogy a nyitrai iskola a XVII. század háborus éveiben több ízben szünetelt, e század végén pedig már teljesen megszünt, vagy egybeolvadt a városi vagyis plébániai iskolával, a minőknek felállítását az 1560-ban tartott nagy-szombati zsinat sürgősen követelte.
Midőn a piaristák a XVII. század végén e városban megjelentek, csak a városi vagy plébániai iskola állott fenn egy tanítóval; mert ha a káptalani iskola még létezett volna, akkor nem kivánta volna az alapító a piaristáktól, hogy a gimnáziumi tanulók sorából alkalmas ifjakat válaszszanak ki, a kik ünnepély alkalmával papi ruhában és karingben szolgáljanak a székesegyházban tartani szokott sz. miséknél.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir