Fanemek.

Full text search

Fanemek.
Az e hegyeket borító erdőségek közül közel 200,000 katasztrális hold áll oly talajon, mely más mívelési ágra alkalmas nem lenne. A leggyakrabban és legnagyobb mennyiségben előforduló fanem a bükk és a gyertyán, mely fanemekkel összesen 89,109 kat. hold van beerdősítve, melyből ismét 63% a bükk s 37% a gyertyán. E fanemnek honos helyei leginkább a Javorina és a brezovai-hegy közt előforduló erdőségek, az Inovecz éjszaki részei, továbbá a Tribecs keleti s nyugati részei, tiszta tölgygyel elegyes állagokban. Mindjárt utánuk következik a kocsányos és kocsánytalan tölgy; az előbbi alig nehány % térfoglalás mellett, a Nyitravölgye alsó részében, míg a kocsányos tölgy egész hegylánczolatokat borít be tiszta állagokkal, mint a Zoborhegy keleti lejtője, a Tribecs nyugati lejtője, az Inovecz déli oldalai és elszórtan a megye többi hegylánczai és síkságon fekvő erdei. Van továbbá 20,275 kat. hold erdei fenyő a morvamenti síkságon, a privigyei járásban és 15,750 kat. hold cserfa a hegycsoportok déli oldalain.
Ezen fanemek mellett a többi már csak alárendelten fordul elő. Ilyen az ákácz, leginkább a síkságon, Nyitra városon alul, ahol 7061 kat. hold van ültetve, a kőris, szil és juhar, mely fanem még a Vág völgyének alantas részeiben is gyakran föllelhető.
A luczfenyő ennél még kisebb mennyiségben van képviselve 5711 kat. holddal, a jegenye-fenyő pedig 3807 kat. holddal; mindkettő leginkább a privigyei járásban, az előbbi – nagyrészben – mesterséges telepítés utján van meghonosítva.
Az égerfa a vizek mentén 4947 kat. hold tért foglal el, míg a fűz és nyár 4799 kat. holdat tesz. S végül még az egész területen, elszórtan, mint elegyes faállomány előfordul a nyírfa 2546 kat. holdon; de leginkább a teljesen kilegelt területeken.
Az összes erdőségek közül 3746 kat. hold az, a mely föltétlen erdőtalajon áll s véderdőt képez. 199,706 kat. hold ugyancsak föltétlen erdőtalajú; de nem képez véderdőt, míg a többi 15,110 kat. hold nem áll ily erdőtalajon.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir