Libertiny Gusztáv.

Full text search

Libertiny Gusztáv.
Libertiny Gusztáv, szül. 1839. jun. 24-én. Középiskoláit Korponán és Selmeczbányán elvégezvén, 1861-ben szülőmegyéjében megyei aljegyzőnek nevezték ki. De ezen pálya nem felelt meg Libertiny hivatásának és 1869-ben tanfelügyelőségi tollnok lett Vasmegyében, majd 1870-ben másodtanfelügyelőnek neveztetett ki. Vasmegyében való tartózkodása alatt irta Vasmegye népoktatási állapota cz. munkáját 1870-ben és Nevelészeti tanulmányok cz. alatt hosszú czikksorozatot közölt a Vasmegyei Lapokban. 1876-ban Nyitravármegyébe helyezték át főtanfelügyelőnek, hol egymásután uj és üdvös reformokkal lépett fel. Egyik leghazafiasabb tette A magyar nyelvre, mint kötelező népiskolai tantárgyra (1877.) vonatkozó javaslata, mely azóta az egész országra nézve elfogadtatott. Megalapította a nyitramegyei „Tanítótestületet”, melynek 3 évig elnöke volt és ennek hivatalos közlönyét, a Nemzeti Népiskolá-t. Sokat tett a testgyakorlat tanítása érdekében, tervezetet dolgozott ki az ifjusági és népkönyvtárakat illetőleg, sürgette a kormánynál a magyar nyelvben járatlan tanítók számára a magyar nyelvi póttanfolyamok állítását. Kiváló gondját képezték a kisdedóvó-intézetek is, melyeknek, valamint a népiskoláknak száma is. Libertiny tanfelügyelősége alatt nagyon megszaporodott. A Felvidéki magyar közművelődési egyesületnek is ő volt egyik alapvetője.
Érdemeinek elismeréseül a megye bizottsága 1880-ban jegyzőkönyvileg elismerését fejezte ki neki, 1881-ben pedig ő felsége királyi tanácsossá nevezte ki.
Az emlitetteken kívül irt még számos pedagogiai czikket és értekezést. Nevezetesebbek: A büntetésekről, A nőtanítók kérdéséről stb. Szerkesztője volt a Nemzetőr-nek.
Ő irta meg a „Magyarország Vármegyéi és városai” IV. kötete számára Nyitravármegye népoktatásügyét.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir