Építkezés.

Full text search

Építkezés.
A házak építési alakja általánosan nem különbözik a dunamelléki magyar nép házaitól; csupán a külső fal diszítésében s néhol a tetőzeten vehetjük észre a felsőbb vidéki tót vagy német szokások valamelyikének utánzását, a mit minden bizonyosság szerint a később betelepedett tótság hozott magával.
A ház egyenközü négyszögben épül; egy födél alatt és egy végben vannak benne a lakó-szobák, a kamara, istálló, csak (a hol van) a pajta s a disznóól van külön építve. Általános a két szoba, melyet itt is háznak neveznek, első ház és belső ház; de a szegényebbek megelégesznek egy szobával is. A két szoba közt van a pitvar, mely konyha, ebben van a tűzhely a kemenczével. Az első ház az ünneplő szoba, rendes lakóhelyiségül a belső szobát használják. A bejárás az udvar felől a pitvaron át nyilik. A szobák után, a hátsótól fallal elválasztva, van az éléskamara, melybe szintén az udvarról juthatni, azután az istálló.
A rendes két szobás ház tipusa a következő:
A félszer azonban nincs meg minden háznál.
A fal anyaga a helység fekvéséhez képest különböző. Az alföldi részen levő községek általában a nyers vagy félnyers agyagot használják építkezési anyagul; de a téglagyártás terjedésével a tégla alkalmazása mindig nagyobb tért kezd foglalni a jobb módúak ujabb építkezéseinél. Leginkább vert falat vagy fecskerakást építenek; Kis-Mányán már túlnyomó a vályog és tégla; Kis-Keszin az épületek egy harmada vályog, a többi még vertfal; az alsó-nyitramenti községekben Nagy-Kéren, Mártonfalván, Andódon, Alsó-Szőlősön mindenütt csak vertfal s közben-közben vályoggal épült; a Vág felé Tardoskedden is vályog; de már Farkasdon, melyet az árvíz gyakran meglátogatott, 1870 óta tégla lép a sövény- és vályogfal helyébe; a tégla Hosszufalun, Szelőczén, Vág-Királyfán, Vág-Sellyén is hódít a gyöngébb építő anyagok rovására, s igy nagyobb biztosságot nyújt az árvízjárta tájakon az összeomlás, szilárdabb tetőzettel párosultan pedig a Nyitravármegyében igen sűrűn előforduló tűzvészek ellen.
Nyitra vidékén a magyar községeknek vályog az építő-anyaguk; igy Csitáron, Gesztén, Gimesen, Kis-Czétényben, Nagy-Hinden, Nagy-Emőkén, Kálazon stb. De a vert fal is vagy általánosan, vagy vegyesen uralkodik, mint Nemes-Pann, Kálaz, Nagy-Hind, Dicske, Csehi s más helységekben. Kőalapon is építenek vályogfalat, egyes helységekben a Zobor alján, mint Gerencséren, Pogrányban, Kolonban.
A ház eleje rendesen csúcsfalas, mely vagy épített vagy deszkából készült. A falat síma fehérre meszelik, csak néhol ékesítik különböző szinű sávokkal a ház alján vagy az ablakok körül. Gesztén széles sárga pásztát húznak a ház alján, Béden piros és kék diszítéssel tarkítják a falat. Vág-Sellyén, 181mely nagyrészt eltótosodott község, kék és piros virágokkal keretezik az ablakokat; Bán-Keszin kék és piros pásztákból meszelnek kevés czifrázatot a homlokfalra. Ennyi faldíszítésről lehet csak beszámolni a magyar helységekben, a hol merő egyszerűség jellemzi a házak külsejét.
A tűzvész pusztításai miatt a közigazgatási hatóság erősebb akcziót inditott ugyan a szilárdabb tetőépítés alkalmazása végett; de ennek nem egy helyen a nép szegénysége állja útját, s igy ma is legnagyobb részt a különben nem nehezen pótolható s neki nem nagy értéket képviselő szalmával, vagy a Vág lapályán náddal födi házait. A szalmán kívül sok zsindelytetőt is láthatunk, minthogy ezt elég jutányosan kaphatják a Felső-Vágvidékről. Egyre terjed a cserép, még pedig némely gyár útján a külsőleg is tetszetős hornyos cserép.
A födés módja általában síma a magyaroknál. Csak itt-ott láthatunk az éleken garádos ékítést; ez is talán inkább a letelepültek útján keveredett a magyarok építészetébe. A tető oldalt rendesen kis ereszben végződik, mely csak ritkán éri el az egy méter szélességet. Ez eresznek alja pótolja a tornáczot, mivel hogy lábas tornácz alig fordul elő. A legtöbb ház egészen alföldies jelleggel minden tornácz nélkül közlekedik az udvarral.
Az utczára két ablak nyilik, ezenkívül az udvarra is szolgál egy ablak az első házból. A pitvar mindig sötét; nem ritkán még kéménynyel sincs ellátva, noha a füstös konyhák már nagyon meggyérültek. Van azonban eset, hogy a zsindelytetejü házakat sem veszik kéményre; de ez inkább már a hegyaljai falvakban.
A lakás berendezése még megmaradt régi alakjában: a sarokban álló pad, asztal, a láda, a falon a pohárszék. Legnagyobb dísze a szobának az ágy, mely a leány kelengyéjének büszkén féltett értékét rejti s azért mindig tornyosra van vetve. A konyha nyitott tűzhelye fölött azonban már a nyitrai magyar falvakban is kezd diadalmaskodni a divatos vastakaréktűzhely, melyet takarékosságból télen a szobába állítanak be.
A kapu általános. De néhány példányt leszámítva, semmiféle különös díszt vagy jellegző faragást nem találunk rajta. Rendesen egyszerü deszkakaput alkalmaznak, néhol léczkaput is, s itt-ott veszőfonásosat; de még a fűzfában inkább bővelkedő vágmenti helységekben is a deszkakaput használják, mely vagy egy szárnyú, vagy középen nyitható két szárnynyal bír. A kapu mellett van rendesen a kis ajtó. Ezen jár be a ház népe.
A házak kevés kivétellel egyenesen az utcza vonalán épültek; nagyon ritka a ház előtti kis kert; ellenben minden háznál van szérűs és rendszerint veteményes vagy gyümölcsös kert is.
A kútak a lapályon és a halmos vidéken gémes kútak. Víz a lapályon bőven fakad s igy majd minden valamire való gazdának házánál van kút. Kevésbbé érzik ennek szükségét a folyóvizek mellett, a hol itatásra a folyóra hajtják a jószágot. A köves-dombos helyeken, vagy a magasabb lejtőkön már sűrűbben fordulnak elő a kávás kutak, többnyire csak az utczán.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir