Adók.

Full text search

Adók.
Az első pont a megyei adók kivetéséről intézkedik. Kiindulási alapnak a porták számát írja elő s éppen azért elrendeli pontos egybeállításukat. Tűzvész, jégkár és árvíz esetében a kárt szenvedett község területére kiszállott a szolgabíró és esküdt kárbecslést tartani s az eredményről a megyei gyűlésen jelentést tettek. A kárbecsléshez képest azután adóleengedésnek volt helye. Az eetben, ha valamely község, bármily okból, elnéptelenedett, egyes porták elpusztultak s erről a földesúr jelentést tesz, nehogy az egész község teljesen tönkre menjen, a szolgabíró és esküdt, valamint egy más járásból való táblabíró küldendők a helyszínére. Ezek foganatosítják a vizsgálatot, az eredményről jelentést tesznek s ehhez képest, a megyei pénztrár terhére, megtérítésnek, bonificatiónak van helye. A porták összeírása, kellő osztályokba való sorozása tavaszszal veszi kezdetét s a munkálat a megyei gyűlés jóváhagyása alá bocsátandó. (Nr. 1.)
Az adókivetés minden év októberi gyűlésén megy végbe, lajstromokba iratik s a lajstromok úgy az általános, mint a kerületi adószedőknek átadandók. Hogy e kivetés végleges lehessen, a megyei adóknál a részletekre is ki kellett terjeszkednie. Külön rovatba jegyzendők a porták, a nemesek, a szabadosok, a zsidók, anabaptisták és a malomkövek után járó illetékek. A megállapított lajstromokon senkinek változtatnia nem szabad. (2.)
Az adószedők számadásai minden év októberében, az adókivetés előtt vizsgálandók meg s arra az érdekeltek mind meghívandók. (Nr. 3.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir