Ferenczesek.

Full text search

Ferenczesek.
A szent Ferenczről elnevezett kolduló-rendnek, a Ferenczeseknek, legrégibb kolostora, az eddig napfényre került adatok szerint, a Nyitra városa mellett fekvő Kövesd-hegyen állott. Alapítási évét nem tudjuk, de a Ferenczes évkönyvek egyhangúlag 1248. köré helyezik. Alapítója szintén ismeretlen. A kolostor azonban nemsokára a tűz martaléka lett. Szőlősy Sándor comes ugyanis 1321-ben panaszkodik, hogy elvesztette levelét, mert az elégett, mikor a minoriták nyitrai kolostora leégett. A kolostor e bajt kiheverte ugyan, de felvirágozni sohasem tudott. 1441-ben ismét elpusztult. Ekkor Forgách János ütött rajta, nem tudni mi okból, ghymesi embereivel. Az épületeket szétdúlta, a szerzeteseket pedig szétűzte. A Ferenczesek magánál 550a római pápánál kerestek ótalmat. Keserves panaszaikra a pápa meghagyta az esztergomi érseknek, hogy a hatalmaskodási perben vizsgálatot indítson. A szegény barátok pedig nekiláttak, bejárták alamizsnát szedve a megyét és – most már másodízben – ujra felépítették a kolostort. Nyugtuk azonban ezután sem volt, mert például 1506-ban Podmaniczky István nyitrai püspök már ismét hatalmaskodás ellen veszi őket pártfogásába s visszaadatja nekik a Nyitra vizén épült barátmalmot.
Mikor a hatalmas Csák Máté csillaga letünt, Galgócz vára Ujlaky Miklós kezére került. Az uj tulajdonos rögtön elhatározta, hogy a szentséges Megváltóról elnevezett Ferenczes-tartomány tagjai részére társházat épít. Szándékát közölte Vitéz János prímással, ki azt helyesnek és üdvösnek itélte. Nagyobb biztonság kedveért azonban II. Pál pápa engedélyét is kikérte. A pápa 1465. május 28-án kelt brévéjével megadta az engedélyt oly módon, hogy a barátok temploma a Mindenszentekről elnevezett kápolna legyen. A kolostornak, melynek kerületén belül a gazdasági épület, a refektorium, a zárda, a temető és a hálószobák állhatnak, a kápolna környékén kell állania s külön haranglábbal kell birnia. (O. L. D. O. 16208.) Így épült fel 1465. táján a Ferenczesek galgóczi kolostora.
Csaknem ugyanezen időben, 1467. táján telepedtek meg a Ferenczesek Szakolczán. Kinek köszönhették a kolostor felépítését, ki volt védőjük e mozgalmas időkben, annak nyomát az évkönyvek nem őrizték meg.
Számos birtokkal és egy-két szállással voltak képviselve a megye területén a szerzetes lovagok.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir