Csejte. Tartozékok.

Full text search

Csejte. Tartozékok.

CSEJTE VÁRA.
Saját felvételünk.
Temetvény várával szemközt, a Kis-Kárpátok utolsó nyújtványának egyik önálló sziklaormán áll Csejte vára. Építésének idejét nem tudjuk. A XIV. században már állott s királyi vár volt, mert 1351-ben Vörös Tamás 524parancsolt benne, mint királyi várnagy. 1392-ben, Zsigmond király adományából, mint a környék többi vára, Stibor vajda lőn urává. Az adománylevél a vár uradalmához számítja a következő községeket és birtokokat: Csejte, Zelenfalva (Zsolnafalva), Komáron (Komárno), Csastko (Császkócz), Lessethe, Koritno, Popodin, Bassoth, Bisnew, Posega, Hrahowith (Hrahovistye), Krazna (Kraynye), Babikfalva (Babikovics), Lubina, Hrussov, Koztolna, a Rudna vize mellett, Barboro (Orbo), Alsó-Vittencz, Kis-Szent-Vid, Newan. Utóbb idecsatoltatott még, vagy talán inkább a Stiborok pártfogolása mellett keletkezett: Wysnove, Rivdine, Schyepa, Zmerdeche és Miava. Az utóbi négy hely, meg Newan, azonban csak puszták voltak.
A Stibor örökösök ellen folytatott kincstári per következtében Csejte visszaszállott a koronára és Zsigmond király azt egy ujabb kegyenczének, gúthi Országh Mihálynak adományozta oda 1436-ban. (O. L. D. O. 12912.) A beigtatást a nyitrai káptalan még ugyazon évben teljesítette.
A csejtei vár védelme alatt több község virágzott fel. Így maga Csejte községe, mely már 1392-ben mint mezőváros szerepelt. Orbó, mely 1436-ban városnak mondatik s hol akkor szent Mártonról elnevezett kőtemplom és nagyjelentőségű vám volt. Császkócz szent Györgyről elnevezett templommal és Wadovicz, mely a környék búcsújáró-helye volt az ott szent András és szent Benedek tiszteletére épült kápolnáért, mely a csejtei szent László templomhoz tartozott. A községek virágzásához nagyban hozzájárult azon körülmény, hogy Zsigmond király, Országh Mihály érdemeire való tekintettel, kiváló kedvezményeket adott. Így például 1437-ben felmentette az adó- és harminczad fizetése alól Csejtét, Varbót, Lopassót. (Csejte város lt.)
Az Országhok kedvencz városa Csejte volt s igyekeztek is ezt a kereskedelmi lerakodó várost lehetőleg emelni és kitüntetni. Így Mihály nádor György csejtei plébánosnak és utódainak számos kiváltságot engedett. A csejtei plébániának adta egyéb adományai közt a csejtei fürdőt, azzal a kikötéssel, hogy a város területén uj fürdőt építeni senkinek, még utódjainak sem szabad. A plébános jobbágyait, a molnárokat és fürdősöket felmentette a várszolgálat alól s a várnagyoknak szigorúan meghagyta, hogy ne merjenek az egyház malmaiban őröltetni.
1510-ben Országh Ferencz kieszközölte II. Ulászló királytól a szent László napi szabad vásárt és megerősítette a város adószabadalmát. Ez időben különben a szapolyaiak: István özvegye Hedvig és fiai János meg György, nagyon rájártak a virágzó városra. Történt például, hogy egy ízben a városi kereskedők Morvaországból 25 hordó olajat kaptak. A Szapolyaiak tisztjei azonban rájok csaptak és elrabolták. Ezen egyéb háborgatásaik miatt a király szigorú feddő-levelet intézett a Szapolyaiakhoz és a várost védelmébe vette.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir