Szakolcza.

Full text search

Szakolcza.
Nyitravármegye északnyugoti nyujtványának legnevezetesebb városa, az egész ottani vidék kereskedelmének gócza Szakolcza volt.
Ősi hagyománya Szakolcza városának az, hogy már a morva nagyfejedelemség idejében fennállott. De e hagyomány, mint ama másik, mely Szakolczát II. Béla király szülőföldjévé avatja, semmiféle történelmi erejű adattal nem igazolható. Annyi tény, hogy Szakolcza 1217 előtt egyszerűen „lakott föld-„nek mondatik, tehát még község, villa sem volt. Sőt a nevezett évben teljesen el volt hagyva, lakatlan pusztaság vala, s mint ilyent II. Endre király Tamás comesnek, majd ennek halála után fiainak Sebes comesnek és Sándornak adományozta. A föld egykor nyitrai várföld volt s IV. Béla azt a várföldek visszafoglalása alkalmával, csakis Kozma és Ehellös comeseknek, a tatárjárás alkalmával szerzett kiváló érdemei tekintetéből nem vette vissza, hanem atyja rendelkezéséhez képest, a nevezett comeseknek, mint atyjuk örököseinek, kezében hagyta.
Szakolcza akkori határa, Vincze nyitrai püspök jelentése szerint, a Hajncsa folyó mocsaras partjain kezdődött, ott, hol a folyó a Morvába szakadt. Ezen a mocsáron átkelve, a határvonal a Velika vizének torkolatáig s azon túl a morvai révig haladt, honnan a csehországi kémlelők útján, mely ekkor közönségesen Symaruthnak nevezteték, a Wejcsics-mocsár fejéhez és keletre fordulva, egy erdőn át a Hosszúmező rétre ért, majd pedig a Hajncsa vizének torkolatához tért vissza.
A föld benépesítésének érdeme Sebes és Sándor comesek nevéhez fűződik, s 1217-nél későbbre nem tehető. Szakolcza különben rendkívül gyorsan fejlődhetett, mert a mikor Nagy Lajos király szabadalmakkal látta el, akkor már mint királyi szabad község szerepelt.
Nagy Lajos kereskedelmi szempontból emelte Szakolczát. 1372-ben kiadta szabadság-levelét, mely Szakolczát királyi várossá avatta. Megengedte, hogy az uj város, a többi királyi városok módjára, falakkal vétessék körül. Hogy pedig e fal-építést gyorsitsa, kimondta, hogy addig, míg a város teljesen körülépítve nem lesz, a polgárok minden kamarai adózástól, valamint minden egyéb adótól, szabadok legyenek. A benépesítés szempontjából felmentette a polgárok árúit a harminczadtól és az egész országra kiterjedő vámmentességet engedett nekik. A külföldi és szomszéd kereskedők pedig minden hét szerdáján tartandó vásárukra szabadon és vámmentesen mehessenek. Ezen kiváltság azonban csak a vásár napjára és azokra a kereskedőkre szólt, kik a város piaczán megállottak s a vásárban részt vettek. (O. L. D. O. 6060.)
A város erődítési munkálatai, úgy látszik, 1382-ig tartottak. Erre mutat 516legalább azon körülmény, hogy ezen évben megjelentek a király előtt Abus szakolczai bíró és Nuremberger Konrád esküdt s kérték, hogy az 1372-iki szabadalmi oklevelet írja át.
1377-ben Nagy Lajos ujabb kegyében részesítette Szakolczát. Ugyanis a szerdai vásár kevésnek bizonyult. A király tehát megengedte, hogy ugyanoly kiváltságok mellett, mint amilyenekkel a szerdai vásár birt, vasárnapokon is rendezhessen a város vásárokat. Zsigmond király pedig 1390-ben, Mindenszentek napjára, 15 napig tartó országos vásárt engedélyezett. 1422-ben pedig Jakab bíró és Pál jegyző kérésére, 1425-ben Pellifer (Szűcs) András bíró és Stainer Ádám polgár kérésére, 1434-ben meg Spaczl Márton bíró, Albert és György esküdtek és Gergely jegyző kérésére átírta és megerősítette a város szabadalmaira és vásáraira vonatkozó okleveleket.
A Stiborok alatt Szakolczán Szent Erzsébet tiszteletére városi ispotály épült. Stibor vajda alapította azt s fia II. Stibor bővítette ki. Egy 1431-iki oklevelében az ispotály vagyoni viszonyait rendezi. Odaadja az ispotálynak a holicsi várhoz tartozó morvaországi Pietrs (Péterfalva) nevű községet, elrendeli, hogy a város adójából évi 17 frt az ispotály szükségleteire fordíttassék. Az ispotály anyagi ügyeinek vezetése szempontjából jogot adott a városnak, hogy polgárai sorából szabadon válaszszon gondnokot és kormányzót. A lelki ügyek vezetésére azonban önálló lelkészséget szervezett. A lelkész, kinek kötelessége volt az ispotályban naponként misézni, egy malmot kapott, mely Pietrs közelében feküdt, azonkívül Szakolczán, a Szent-György kápolna körül, szántóföldeket és az ispotály mellett egy gyümölcsös kertet.
Mikor II. Stibor meghalt s nagy uradalmai az oldalági örökösökre jutottak, – a többi közt – Szakolcza miatt is nagy per támadt. A közfelfogás az volt, hogy mivel Szakolczát a király szabadította fel s nagy költséggel foglalta vissza a hitetlenek kezéből, az a királyi koronára szállott vissza. A fiskus ily irányban meg is indította a pert a lengyel Nikolajko ellen, ki II. Stibornak unokaöcscse volt és Katalin, II. Stibor leánya ellen. A nádor, Palóczy Mátyus, az ország törvényeire hívatkozva, Szakolczát a királynak itélte oda. Azonban Nikolajko tiltakozott s követelte a teljes örökséget, köztük az egykor Stibor kezén levő várakat és városokat. Ennek ellenében a fiskus azt felelte, hogy Nikolajko atyja, Miklós, Stibor vajda testvére, hűtlenségbe esett s kegyelmet nem kapott. Ő maga pedig soha Magyarországban nem lakott, mindig Lengyelországban tartózkodott, sőt a magyarok ellensége volt. Legsulyosabb érve volt azonban a fiskusnak az, hogy Nikolajko, hallván II. Stibor halálát, királyi engedély nélkül lengyel sereggel az országba jött, Stibor várnagyait elfogatta s két határvárat erővel elfoglalt. Ekkor kerítette hatalmába Szakolczát is s onnan a környék népeit sanyargatta.
A nádor igazat adott a királyi fiskusnak és Szakolczát, meg a többi várost és várat, a királynak ítélte oda.
Szakolcza tehát felszabadult a földesúri hatalom alól. Azonban szabadsága rövid lélegzetű volt. Albert király ugyan 1439-ben, Neyemberger János bíró, Grad János, Hepflár Jakab, Barbatus Jakab polgárok és Miklós jegyző kérésére megerősítette Szakolcza régi szabadalmait, azonban V. László mégis, azon ürügy alatt, hogy a város erődítése azt megkívánja, a szent-györgyi és bazini Grófoknak adományozta oda. Mátyás király végre 24 ezer forinttal megváltotta ezen állapotból úgy Szakolczát, mint a hasonló sorsra került Nagy-Szombatot azzal, hogy a két város 1462-ig maradhat a Grófok birtokában. Ulászló király pedig 1493-ban, Frycz Márton bíró és Kudla Mihály jegyző kérésére megujította a város összes szabadalmi leveleit.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir