Egyéb középületek.

Full text search

Egyéb középületek.
Az új templommal és a főgimnázium épületével szemben a Kossuth-utcza másik felén három csinos magánház van. A Hunyadi-utcza beszögellésénél Molnár Imre emeletes háza, melyben a magy. kir. posta, távírda, telefon és posta-takarékpénztár foglalja le az egész földszinti helyiséget. Az Öröm-utcza beszögellésénél emelkedik Kiss Lajos emeletes bérháza, melynek földszintjén virágzó üzletek vannak, emeletén pedig a honvédtiszti étkező és kaszinó, továbbá a Kereskedelmi Alkalmazottak Egyesületének tágas helyiségei nyujtanak kényelmes otthont a társas-életnek. E két emeletes épület között fekszik Propper Miksa dr. 394ujonnan épült csinos magánháza. Az Öröm-utcza beszögellésének másik sarkán van a Népbank helyisége, hol azelőtt az előbbibe olvadt Mezőgazdasági Bank háza állott. A Népbank után a Szarvas-féle emeletes bérház következik, a főutczába betorkoló Deák Ferencz-utcza egyik sarkán, melyben csinos magánházak között szerénykedik a neolog hitközség elemi iskolája.
A főgimnázium épülete mellett beszögellő Wesselényi-utczától egész a Damjanich- és Zrinyi-utczák közös betorkollásáig, a Kossuth-főutcza mérsékelt törésénél emelkedik a Népbank emeletes bérháza, melynek egyik részében az osztálymérnökség, másik részében pedig az Európa-szálló van. Ennek földszintjét foglalja el a főutczára a Kneffel-kávéház, kényelmes berendezésével. Ezzel kapcsolatos az étterem, mely magyar motivumú faragásával remeke a helybeli iparnak. Az üzlet vezetője Kneffel Béla, a ki kiskunfélegyházai fiú és kereskedelmi akadémiát végzett és idehaza értékesítette mindazt, a mit bécsi, párizsi és londoni tartózkodása alatt tapasztalt.
Az Európa-szálló háta mögött húzódik meg szerényen az egyesült protestáns egyház csinos új temploma. Az Európa-szállótól tovább haladva a Kossuth-főutczán, az igazi belvárosba jutunk. Innét egész a városházáig bolt boltot ér. A Kazinczy- és Berzsenyi-utczák egy helyen szögellenek be. Jobbra a Berzsenyi-utczában van a neolog és az orthodox izraelita hitközség külön-külön imaháza. Ennek az utczának a sarkától egészen a Gabnapiaczig terjed a régi Heinrich-féle ház, virágzó üzletekkel, közötte a város legrégibb, a Vesszősi-féle könyvkereskedéssel és könyvnyomdával s a „Félegyházi Hirlap és Félegyházi Hiradó” szerkesztőségével és kiadóhivatalával. E sorok írásakor e hatalmas régi épületet épen bontatja az új gazda, a „Közgazdasági Takarékpénztár”, hogy helyébe hatalmas emeletes új palotát építtessen.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir