Fekvése.

Full text search

Fekvése.
A budapest–orsovai vasúti vonat mentén Pest-Pilis-Solt-Kiskun vármegyének leginkább délre eső városa Kiskunfélegyháza, melynek messze kiterjedő határa a vármegyét Csongrád vármegyétől választja el. A Duna–Tisza közének egyik legtermékenyebb részén terül el, mintegy 70.000 k. holdon s vasúti góczpontja az orosháza–kiskunfélegyházi, a szolnok–kiskunfélegyházi s a majsa–kiskunfélegyházi helyi érdekű vasútaknak, melyek nagy vidék forgalmát kötik be a budapest–orsovai fővonalba. Már a természet szinte praedesztinálta arra, hogy erőtől duzzadó középpontja legyen itt, a Tisza folyásához közel, egy gazdag és újabban élénk kultúra alá fogott nagy területnek. A város ennek tudatában az utólsó évtized alatt rendkivüli haladásnak indúlt. Mintha csak pótolni akarná azt a nagy stagnálást, mely azóta nyügözte le, mióta megszünt a Kiskun-kerületek székhelye lenni. Mindent elkövet, hogy a modern fejlődésű városokat utólérje, sőt némi tekintetben meg is előzze. Nem riad vissza nagy anyagi áldozatoktól sem, mert érzi, hogy a gazdagabb szomszéd városok erősen versenyző társai.
Őskora.
A város története messze benyúlik a történelem homályos idejébe. Azonban az ásatások útján előkerült gazdag leletekből megállapítható, hogy a nagy népvándorlás idejében messze kiterjedő határa igen sűrűen lakott terület volt. Napi járókra terjedő hatalmas legelőin, sűrűn váltakozó tavainak s a Tisza kiöntéseiből táplálkozó vízereinek buja növényzetű lankás partjain a régi népek szívesen tanyáztak. A város határaiban fel-felbukkanó urna-temetkezési helyek a maguk szép bronzleleteivel mutatják, hogy valamikor régen a kelták lakóhelye volt. A határban előkerülő barbár veretű pénzek arról tanúskodnak, hogy a római császárság idejében a szarmaták lakóhelye volt s e nagy nép különböző törzsei élték itt nomád életüket.
A városi múzeumban levő gazdag pákai és borsihalmi sírleletek kétségen kívűl bizonyitják, hogy e területeket a Kr. u. I. században a Duna–Tisza közébe beköltöző jazigok lakták, kiket a III. és IV. században a rokszolánok és az alánok követtek. Közel esvén Attila nagy birodalmának székhelyéhez, a hun-avar korszakban különösen népes volt. Legjobban igazolja ezt a gátéri holdakra kiterjedő s érdekes leletekben igen gazdag késő-középkori nagy soros temető s a körülbelül azonos korú vásártéri soros temető is, mely föltárásra vár.
Hogy a város határa minő sűrűen lakott terület lehetett, mutatja, hogy alig akad tanya, a Tisza felé lehúzódó területen dombhát, hol a népvándorlás korának kétségtelen nyomaira ne lehetne bukkanni. Az előkerülő lovas sirok mind igazolják, hogy gazdag törzsfők harczból megtért népei tanyáztak e pusztaságon, melyet azután a szomszédos Alpáron át a közel Pusztaszerre vonuló s megpihenő honfoglaló magyarság vett birtokába.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir