Kiegyezés után.

Full text search

Kiegyezés után.
Az 1865. évi országgyűlési képviselőválasztások alkalmával Gubody Sándort választották meg képviselővé, a ki 1867-től 1868-ig a város polgármestere is volt. A város polgármesteri székében az 1867-ben visszaállított alkotmányos korszak óta hosszabb ideig ültek: id. Póka Károly 1873–1880, Ádám László 1880–1888, az ő visszavonulása után Póka Kálmán 1888–1898, utána Ny. Szabó Ferencz, majd az ő halálával Póka Károly, a ki ez állást most is viseli. Az alkotmányos korszak alatt a községi önkormányzat is szabadabb mozgást nyert, a város anyagi és szellemi téren jelentékeny fejlődésnek indult; modern városias fejlődést különösen Ádám László és Póka Kálmán polgármesterek alatt vett s ez irányban folyton halad előre.
A millenniumot 1896-ban ünnepélyes díszközgyűlés keretében ünnepelte meg a város; melyen a városi tisztviselői kar fölállítandó nyugdíj-intézményére mint első alapot V. Faragó Ambrus földbirtokos 10.000 koronát ajánlott fel; a város a nyugdíj-intézményt alkalmazottai részére 1910. jan. 1-én léptette életbe; ugyancsak a millennium évében kiadta a város a monografiáját és a tetétleni Árpád-halmon, mely a Tanárky Gedeon örökösei birtokán emelkedik, emlékoszlopot állított, melyre Arany Jánosnak, a „Tetétleni halmon” czímű költeményéből vett következő sorok vannak bevésve:
437„E halmon verette sátrát – Honunk szerzője: diadalmas Árpád. – Innen tekinte szét uralkodó – Szemekkel a vitéz honalkotó.”
*

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir