Közlekedés.

Full text search

Közlekedés.
Ujpest város területén a személyforgalmat a Budapest vidéki közúti villamos vasut, a Budapest–Ujpest–Rákospalotai villamos vasut, a magyar királyi államvasútak, a Dunagőzhajózási társaság hajójáratai és a budapest–esztergomi, valamint a budapest–vácz–gödöllői helyi érdekű vasútak bonyolítják le.
A kereskedelmi forgalmat kifogástalanul szolgálják, az eddig említett közlekedési eszközökön kívül, még a helybeli postajáratok is, a melyek egy kincstári főpostahivatal és négy szerződéses fiók-posta szolgálatára állanak. A főposta az érkezett pénzt és csomagokat naponta kétszer négy kocsin kézbesítteti, a levélpostát pedig 13 levélhordó naponként háromszor hordja szét. A táviratokat két kerékpáros kézbesítő hordja szét, a város különböző utczáin kifüggesztett 32 levélszekrényből a leveleket részben kocsin, részben gyalog, naponta 11-szer szedik ki. Az ujpesti postaforgalom nagyságát bizonyíthatja az, hogy 1910 január 1-től 3-ig 1,600.000 darab postaszállítmányt kézbesítettek.
Ujpest távbeszélő állomásai a budapesti magyar királyi távbeszélő hivatalba vannak közvetetlenül bekapcsolva, s annak a múlt évben 138 előfizetője volt. A postaszolgálat akadálytalan elláthatása czéljából a postakincstár 1910-ben nagyobbszabású postapalotát építtet, telefonközponttal együtt.

Ujpest. – 1. Ferencz József-téri polg. fiu- és elemi iskola.

Ujpest. – 2. Az Attila-utczai,

Ujpest. – 3. az Erzsébet-utczai elemi iskola.

Ujpest. – 1. A budapesti vizművek újpesti főtelepe.

Ujpest. – 2. A városi szegények háza.

Ujpest. – 3. A kir. járásbiróság.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir