Építő ipar.

Full text search

Építő ipar.
Az építőipar fejlettségéről régi fenmaradt emlékek tesznek tanúságot.
A pozsonyi városháza értékes XVI. századbeli és későbbi remek munkákat 322őriz. Ilyenek az 1577-ből való faburkolatos mennyezet, az 1695-ben készült gazdag stukaturmennyezet, mely ma is dísze a városházának.

Pozsony. – Grüneberg Károly kefegyára.
Saját felvételünk
De nemcsak ezek és a vármegye más helyein is található, műtörténeti szempontból érdekes emlékek tanúsítják az építőipar körébe vágó kézműipar fejlettségét, hanem a jóval korábbi történeti adatok is arról szólnak, hogy itt az építő iparosok, ú. m.: ácsok, kőfaragók, kőmívesek, építőasztalosok s egyéb szakiparosok nagy számban dolgoztak. Kiváló szerepük volt pl. az ácsoknak, kőmíveseknek háborús időkben, midőn a megrongált épületeket és védelmi eszközöket kellett kijavítaniok.
Az építőipar mai állapota természetesen más képet tár elénk, mint a korábbi századok munkái.
Ma a könnyebb szerkezetű lakóházakra és gyári, valamint gazdasági építkezésre fektetnek nagy súlyt. Ilyen körülmények nagyban befolyásolják az építőipar fejlődését s legjellemzőbb hatásuk abban nyilvánul, hogy gyors és olcsóbb munkára csak a nagy tőkével rendelkező és tömeges termelésre berendezett iparos vállalkozhatik, ellenben a kisebb kézműves mindinkább leszorul s inkább javításokkal, meg egyes részletmunkákkal kell, hogy foglalkozzék. Csak újabb időben kezd a szövetkezés eszméje ez iparosok körében is hódítani s mind sűrűbben fordul elő, hogy több iparos szövetkezik a nagyobb munkák elvállalására.
A legutóbbi idők építési tevékenységét a vármegye városainak és nagyobb községeinek építkezései tüntetik fel; e szerint pl. az utolsó évben emelt új épületek száma az egész vármegyében mintegy 208, a pót- és toldalék-építkezéseké 56 volt; ebből Pozsony városára 156 új és 34 pótépítkezés esett. Rendeltetésük szerint új és toldalék-építés volt Pozsonyban és a vármegyében együttvéve: lakás czéljaira 212, ipari 32, közlekedési 2, közművelődési 7 és egyéb czélú 12. Miután ezek a számok évenként változnak és hol nagyobb, hol kisebb az építkezési kedv, itt inkább a nagyobb építkezések vannak figyelembe véve, mindamellett képet nyújt arról, hogy a vármegyében az építkezések örvendetesen szaporodnak s főleg, hogy a nép lakásviszonyai javulnak.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir