Szeszipar.

Full text search

Szeszipar.
A vármegye belterjesebb mezőgazdasága mellett természetesen a szeszgyártást is mindig élénken üzték; de az üzemben levő gyárak száma a termelés viszonyain kívül a szesz piaczi árától és a mindenkori adózási rendszertől függött; volt olyan idő nem egyszer, pl. a 70-es években is, a midőn a szesz ára igen alacsony fokon állott és a lanyha kereslet miatt a termelvények eladása nehézségekbe ütközött, e mellett az adó is úgy reá nehezedett a gyártásra, hogy ilyenkor a legtöbb szeszgyár szünetelt.
A mezőgazdaságiak mellett nagyobb ipari szeszgyárak is működtek az utóbbi időig, a míg a szeszadó reformjával ezeknek el kellett tünniök s ez időszerint a vármegyében egy jelentékeny ipari szeszgyár és finomító van Felső-Szeliben, míg a mezőgazdaságiak közül mintegy 34 kisebb-nagyobb szeszfőző van üzemben; ebből jelentékenyebb mintegy 12 gyár. Pozsony vármegye a legtöbb mezőgazdasági szeszfőzővel bíró vidékek közé tartozik.
A szeszes italok készítése Pozsonyban és a vidéken már régóta sikerrel jár. Különösen a boróka és borseprő feldolgozása, valamint a szilva-pálinkafőzés ez időszerint elég jövedelmező üzletág.
A pezsgőgyártás Pozsonyban már régen virágzik s különösen 3 gyár van régóta üzemben. Az általuk gyártott magyar pezsgő nemcsak belföldön örvend kelendőségnek, hanem külföldön s főleg Ausztriában is.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir