A magyar nyelv tanítása.

Full text search

A magyar nyelv tanítása.
A magyar nyelv tanításának a vármegye nem magyarajkú iskoláiban már régebbi történelmi nyomaira akadunk. Szempcznek a külföldön élt híres fia, Szenczi Molnár Albert már 1609-ben írta meg „Grammatica Hungarica”-ját és pedig Móricz hesszeni fejedelem használatára, a kinek a költségén jelent meg. És adatunk van arról, hogy már a XVI. század hatodik tizedében a nagyszombati latin elemi iskola mellett „cantor hungaricus” volt alkalmazva.
348Ezt a magyar latin iskolát a XVIII. század második felében már háttérbe szorította a német, mely mindinkább terjeszkedett. A nagyszombati róm. kath. népiskolákban már 1861-ben vezették be a magyar tanítási nyelvet s ugyancsak ez évben Ocskovszky János róm. kath. igazgató-tanító 100 frt jutalmat nyer a városi tanácstól a magyar nyelv sikeres oktatása körül kifejtett hazafias buzgalmáért, és Suppan Zsigmond nagyszombati kanonoknak, később beszterczebányai püspöknek „a tan- és nyelvügy körül” szerzett érdemei tanácsi jegyzőkönyvi határozattal megörökíttetnek.
A magyarosodás és a népnevelésügy társadalmi fejlesztését a pozsonyi magyar közművelődési egyesület viszi előre, mely nyolcz óvóintézetet tart fenn, különös tekintettel a nyelvhatárra. A tanítók nagyarányú jutalmazásával, a növendékek részére magyar jutalomkönyvek adományozásával, népies, hazafias tartalmú felolvasásokkal nagyon termékenyítő hatást gyakorol a népnevelés nemzeti irányú fejlesztésére.
Ez az egyesület újabban Apponyi Albert gróf elnökségével és Burián Pál nyugalmazott kir. táblai bíró főjegyzőségével, az alapítványok és tagok jelentékeny szaporodásával s a vezérlő elemek széles látókörű buzgalmával, szellemi és anyagi tekintetben akczióképesebb lett s feladatát a közönség élénk részvételével mindinkább tágítja.

Moodor. – A polgári leányiskola.
Saját felvételünk
Immár meggyőző adatokkal igazolható az 1893: XXVI. t.-cz. termékenyítő hatása a felekezeti népnevelésügyre; segítőleg nyúlt az anyagilag tehetetlen egyházközségek hóna alá, s eredménye nemcsak a fennálló tanítói állomások javadalmazásának 800 koronáig való kiegészítésében, hanem önálló iskolák szervezésében, a túltömötteknél a még szükséges tanítói állomások rendszeresítésében is nyilvánul. Az állami segítés a felekezeti iskolákban a tanításnak a magyar nyelv oktatására is kiterjedő belterjességében és ezzel kapcsolatban azok beléletét irányító módon a közvetetlenebb állami befolyásban is érvényre jut.
Az állami segítés elnyerése iránt való bizalom a felekezeti tényezőknél mindinkább terjedőben van, melyek az állami segélyt fokozatosan, mindig nagyobb arányban veszik igénybe.
A magyarosodás szempontjából nagy vívmány, hogy a vármegye két állami és két róm. kath. jellegű tanító, illetőleg tanítónőképző-intézettel bír, mely az egész északnyugati hazarészre kihat, de elsősorban a helyi népnevelésügyi viszonyokra, és szülőoka lesz annak a nagyfontosságú eredménynek, 349hogy a vármegyében a magyarosodás, magának a tótságnak és a németségnek hazafias magyar tanítóvá lett fiai és leányai által terjed.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir