A népoktatás módszere.

Full text search

A népoktatás módszere.
A népiskolai oktatás módszerét illetőleg még a XVIII. század elejéről is nagyon keveset tudunk, mert az sem országosan, sem egyházilag szabályozva nem volt, s a canonica visitatiók csak a legritkábban terjeszkednek ki erre a pontra.
II. József türelmi rendeletével kapcsolatban, mely a zsidóságnak is megadta hazánkban a szabad költözködési jogot, az izr. hitközségek kötelességévé tette, hogy nyilvános iskolákat állítsanak, mely felső parancs nem is maradt eredmény nélkül, mert ez időben egyedül a pozsonyi helytartósági kerületben tizenöt nyilvános zsidó iskola állott fenn.
A népnevelésnek nemcsak politikai szempontból való fontosságát, hanem az adóképességre is hatását a hazai törvényhozás már az 1790. évi XXVI. törvényczikkben beismerte, midőn azt állami felügyelet alá helyezni igyekezett.
Az ez időponttól kezdődött újjáébredés társadalmilag sem volt tétlen a népnevelés ügye körül és 1825-ben a nagy Széchenyi ezen a téren is nagyjelentőségű mozgalmat fejtett ki irataiban; mindazonáltal a hazai népnevelésügy pedagogiai és adminisztrativ szabályozását a végrehajtó hatalomtól nyerte, mely önző, birodalmi, németesítő czélokat követett a Mária Terézia és Ferencz császár-féle „Ratio educationis”-okban, József császár rendeleteiben, és végre az 1850-ki „Organisations-Schul-Entwurf”-ban, mely a germanizáczió leplezett czéljait már nyiltan kimondotta. Mindezek a kormányzati intézkedések történelmi nyomokat hagytak Pozsony vármegye népnevelésén is.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir