Az érseki fiúárvaház.

Full text search

Az érseki fiúárvaház.
A konviktussal szemben, a Simor-utcza végén, van az érseki fiúárvaház, mely a Szeminárium-utczát nyitja meg. Az utcza nevét onnan vette, mert az épület századokon át egész 1850-ig az esztergomi főegyházmegye szemináriuma volt, de meg a konviktusi épület is egyidőben szemináriumi jelleggel bírt. Azelőtt ezt is Sarkantyús-utczának nevezték. Ez épület 1886 óta fiúárvaház, a mikor azt Simor primás polgári iskolai s gimnáziumi tanulók számára megalapította s Szt. Vincze apáczáira bízta, kik azt minden tekintetben igen jól vezetik. A növendékek száma vagy 80.
A mai szép, emeletes épület 1724-ben készült. Mint láttuk, a Pázmánytól újraszervezett Marianum-seminarium elkerült a deficientia épületből s Mariano-Stephaneum czímen egyideig a Káptalan-utczában, majd ez épület helyén működött. Koháry István s mások alapítványai sem tudák fölvirágoztatni. Majd Mérey kanonok s a már említett Spáczay vikárius adományaiból lassanként fölépül a mai ház. A Pázmány-féle szervezés értelmében egy esztergomi kanonok áll az élén; lelki gondozásukat jezsuiták végzik s az egyetemen hallgatják a theológiát. Később, mint tudjuk, a jezsuiták nem igen törődtek vele s Barkóczy primás végleg föl is mentette őket ez állásuktól. A növendékek száma 70–80 volt. 1777-ben ez az intézet is követte az egyetemet. Batthyány primás azonban 1790-ben visszahozta s vezetését világi papokra bízta. Itt volt aztán 1850-ig, mígnem ez is Esztergomba költözött. Ettől fogva 1886-ig az érseki helynök lakása volt. A régi Szt. István-kápolna az udvar felőli kis torony alatt van.
A hozzá harmadik ház szintén történeti érdekességű. Mikor Bethlen a magyar szent koronát Pozsonyból elvitte, a menet itt megállapodott s a koronát azalatt Mednyánszky László báró nagyprépost lakásában helyezték el. Arady János kanonok ez esetet a homlokzaton egy chronostikonnal örökítette meg 1792-ben, mely így hangzik:
His ego sVb teCtIs qVonDaM peregrIna qVIeVI.
A versből kiolvasható évszám – 1624 – mint tudjuk, nem felel meg a valóságnak, mert akár elvitelekor (1620), akár visszahozatalakor (1622) történt az eset, egyikre sem alkalmazható az évszám; maga az eset azonban megtörtént.
E házzal szemben van a 4 osztályú, áll. segélyezett községi polgári leányiskola épülete. 1824-től fogva itt volt a kerületi tábla hivatala, míg csak 1876-ban meg nem szünt. A tábla jegyzőkönyvei a gimnáziumi tanári könyvtárba jutottak, Prileszkynek, a tábla hivatalnokának, ajándékul adott könyvtárával együtt.
A városnak minden tekintetben legutolsó részei az ú. n. Bástya-utczák. Ezek a városfal mentén épültek s barátságtalan, apró házakból állanak. Udvarról, kertről persze itt szó sincs és a házak egy része a falba is beleépült. Ezek az északi, déli s részben a keleti fal mentében vannak.
Ezzel aztán össze is foglaltuk a belvárosban minden említésre méltó dolgot. A belső város 605, a külső város 184 házszámból áll, tehát az egész város 789 házat számlál.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir