Intézetek, egyesületek.

Full text search

Intézetek, egyesületek.
Megvannak városunkban azok az intézetek és egyesületek is, melyek a valláserkölcsiséget, a nemzeti szellemet, a művelődést, a humanizmust, a társadalmi érintkezést ápolják. A kath. leányegyesület, a nagyszombati ker. róm. kath. népnevelők egyesülete czímében viseli czélját is és női ipariskolát tart fenn, a Szt. Adalbert-egyesület hivatalos czélja a tót kath. irodalom ápolása és terjesztése, és 1861 óta működik a Dalos-kör, mely sikerült hangversenyeket szokott tartani.
A magyar szellem ápolása és a művelődés terjesztése czéljából alakult 1880-ban a Magyar Kör, melynek 115 tagja van; 1902-ben a Magyar polgári kör, mely 150 tagot számlál. A Pozsonyi magyar közművelődési egyesület nagyszombati fiókja, melynek fejlesztése körül elévülhetetlen érdeme van Alszeghy János polgári iskolai igazgatónak. Szakszerűen rendezett könyvtára 6100 kötetből áll s nyomtatott katalogusa van. Két év előtt alakított „Történeti emléktár” czímű szakasza már 285 értékes darabot tartalmaz, főképpen az 1848–49-es évekből. A könyvtár használata vasárnaponként 245–370 drb. 199könyv körül váltakozik. Jelentékeny pénzadományokon kívül már négyezernél több jó könyvet osztott ki. Műkedvelő előadásai, fölolvasásai nagyban hozzájárulnak a város örvendetes magyarosodásához. Az egyesület újjászervezésére Apponyi Albert gróf maga is eljött 1902-ben, jelezve, mily fontos poziczió e város a magyarság ügyében.

A nagyszombati honvédemlék.
Jótékonyegyesületei sorában látjuk a Vörös-kereszt-, Szt. Vincze- és Leves-egyesületet, az ág. ev. és izr. segítő-egyesületeket. Van továbbá kereskedelmi olvasó-egyesülete, ipartestülete, kerületi betegsegélyző pénztára. Városi takarékpénztára már 1846-ban alakult s alaptőkéje azóta megkétszereződött. Hitelintézete is jóhírű.
A legnagyobb elismerés illeti a szépítő-egyesületet, illetőleg a város közönségét, mely lehetővé tette annak létrejövetelét. A 90-es évektől fogva a különben nagyon árnyéktalan és alig fásított várost nagy sétatérrel ajándékozta meg. Volt ugyan azelőtt is némi árnyékos helye a városnak, mert hisz az egykori falárkot a XIX. század elején félig betemették s azt köröskörül, főképp a déli s leginkább a nyugati oldalon sűrű fasorokkal ültették be (1817), de ez még mindig nem felelhetett meg a jogos kívánalmaknak. A szépítő-egyesület a város és állomás közötti teret virágos- és műkertté alakította át s a várostól vagy 20 percznyi járatú szép sétateret s a végén tágas parkot alkotott. Végül megemlítjük a jól szervezett, népes tűzoltó-egyesületet, melynek nagyon jó zenekara van.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir