VADÁSZAT. Írta Bossányi István

Full text search

293VADÁSZAT.
Írta Bossányi István

Pálffy József gróf erdőházi vadászkastélya.
Hazánk nyugati vaddús vidékeihez csatlakozik Pozsony vármegye is. Hogy a vármegye vadbőség és tenyésztés tekintetében magas színvonalon áll, az szerencsés természeti viszonyaiban keresendő, mert a Morva és Duna szögétől észak-kelet felé, Nyitra vármegye határáig húzódó Kis-Kárpát hegységtől jobbra elterülő Vágvölgyben s a balra elterülő Morva völgyében az erdő és mező arányosan van elosztva, a hol a vad búvóhelyet és táplálékot bőven találhat. De nem szűkölködik az erdőrészletek egyenletes elosztásában az úgynevezett Mátyusföldje sem. A Csallóköz már kevésbbé van ilyen kedvező helyzetben, mert habár a Duna mentén a ligeti erdők bőven fordulnak elő s a vad búvóhelyeiül szolgálhatnának, az árvizek e kedvező körülmény hatását csökkentik. Másrészt abban a kedvező helyzetben van a vármegye, hogy a nagybirtokok szintén egyenletesen vannak elosztva a megye egész területén s ezek a vadtenyésztésnek valóságos oázisai, mert főuraink költséget és fáradságot nem kímélve, a vadat évről-évre szaporítják, a mi a szomszédos területeknek rendkívüli előnyére van. Innen magyarázható az, hogy a vármegye egyes vadászatkedvelői, a községi vadászterületek bérlői, szép eredményeket érnek el. Igaz azonban, hogy e bérlők és társulatok, vadászbérleteiket – kevés kivétellel – szintén szakszerűen és kímélve kezelik.
Az apró vad a vármegye egész területén többé-kevésbbé mindenütt bőven található; legszaporább azonban mégis a Vág és a Kis-Duna között. Kisebb mennyiségben fordul elő a Csallóköz alsó részében. A magas vad a morvavölgyi fenyvesekben és a Kis-Kárpátokban fordul elő nagy mennyiségben s elvétve a dunai ligetekben.
A vadállomány szaporodásával lépést tart a vadorzás is. S e tekintetben a vadorzás minden kigondolható módjával találkozunk. Ezek között talán aránylag a legritkább s a vadállományra a legkevésbbé veszélyes, a lőfegyverrel való orzás. Ennél sokkalta gyakoribb és sokkal veszélyesebb a tőrrakás, mely a vármegye egyes vidékein oly mérveket ölt, hogy például egy 20–30 ezer holdnyi vadászterülettel rendelkező nagybirtokos személyzete negyedévenként 2–3 ezer tőrt szed fel.
A legújabb időben a fogoly-állományra oly veszélyes tojás-szedés kezd divatba jönni s tekintve, hogy ennek ellenőrzése és az ellene való védekezés alig lehetséges, a vadorzásnak ez a módja a fogoly-állományra végzetessé válhatik.
Jóllehet, a hatóságok mindent elkövetnek, hogy a tetten ért vadorzók szigorú megbüntetésével számukat csökkentsék, sőt a vadorzók elszaporodása következtében Pozsonyban és piaczán csak igazolvány mellett lehet vadat eladni, de ez intézkedéseknek eredménye alig mutatkozik.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir