Képviselőválasztások 1861-ben.

Full text search

Képviselőválasztások 1861-ben.
A képviselőválasztások márcz. 23-án a legnagyobb rendben folytak le vármegyeszerte. A legtöbb kerületben egyhangú volt a választás. Tabon Zichy Antal vármegyei főjegyzőt, Szilben Fekete Lajost, Nagyatádon gróf Somssich Imrét, Marczaliban Kozma Sándort, Szigetvárott Bittó Istvánt, Kaposvárott Somssich Pált, Lengyeltótiban gróf Hunyady Józsefet választották képviselővé. Csurgón pótválasztásra került a sor, melyet jún. 9-én tartottak meg s ez alkalommal Bárány Gusztávot választották meg egyhangúlag. Az 1848-iki képviselők közül egyedül Fekete Lajos ügyvédet választották meg újból, a többiek eltüntek a közszereplés teréről.
A vármegyei képviselők között Somssich Pálnak jutott a legkiválóbb szerep. Midőn az 1860 márcz. 5-iki császári pátens kibocsátása után visszautasította kinevezését a megerősített birodalmi tanácsba, majd szakítva a konzervatívokkal, Deák Ferenczhez csatlakozott, népszerűsége mindegyre növekedett. Megválasztásakor tartott beszéde rendkívül nagy hatást tett. Beszédében kifejtette, hogy az 1848-iki demokrata törvényeket fenntartani, az alkotmányos felelős kormány visszaállítását követelni szent kötelessége lesz (Millenn. Tört. X. 549. – Vasárnapi Ujság 1861. 13. 1869. 19.). Hasonlóképen nyilatkozott Bittó István s Zichy Antal is; az utóbbi főleg a Pesti Naplóba írt vezérczikkeivel jelentékenyen hozzájárult a közjogi kérdések tisztázásához. Kozma Sándor, a ki széles jogtudományi képességével vonta magára a közfigyelmet, szintén a Deák Ferencz körül csoportosuló ú. n. felirati párt tekintélyes tagja lett.
Habár az 1861-iki választások alkalmával legnagyobbrészt a Deák Ferencz 538körül csoportosuló férfiak nevei kerültek ki győztesként az urnákból, a szélső iránynak is voltak tekintélyes számú hívei, különösen a polgárság köréből, ezek Madarász Józsefet, a sárkeresztúri kerület képviselőjét és Körmendy Sándor hedrehelyi lelkészt ismerték el vezérüknek (Id. Csire István közlése).

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir