Tisztújítás 1860-ban.

Full text search

Tisztújítás 1860-ban. Mérey József alispán.
A főispán újból megnyitván a közgyűlést, az 1848-iki tisztikar jelenlevő tagjai benyujtották lemondásukat, mire a főispán megejti a tisztújítást. Első alispánná közfelkiáltással Mérey Józsefet, az 1848-iki I. alispánt választották meg, másodalispán Csépán Antal lett. Csépán Antal 1833 óta állott a vármegye szolgálatában, mely évben alszolgabíróvá választották. 1839-ben megvált állásától, mire a főispán táblabíróvá nevezte ki. 1846-ban újra a babócsai járás főszolgabírájává választották meg, mely állását 1849-ben, Czindery László királyi biztossága alatt is megtartotta. 1849 ápr. havában visszavonult, majd az ötvenes években szoros összeköttetést tartott fenn mindazokkal, a kik egy jobb jövő reményében a hazaszeretetet megőrizték és a lelkesedést elaludni nem engedték. 1861-ben ő is lemondott a másodalispáni tisztségről. 1867-ben a vármegye bizalma ismét őt ültette az első alispáni székbe s azóta, egész 1889-ben történt nyugalombavonultáig, lankadatlan buzgalommal szolgálta a vármegyét.
Az 1860 decz. 20-án megválasztott tisztikar többi tagjai a következők voltak: Főjegyző Zichy Antal, később, midőn a tabi kerület országgyűlési képviselőjévé választották, helyébe Gaal Alajos lépett. Főszolgabírók: Somssich Lőrincz (központi járás), Baán Gáspár (kaposvári járás), Bittó István, a későbbi miniszterelnök 537(szigetvári járás), utóbb, midőn a szigetvári választókerület országgyűlési képviselővé választotta, helyét Igmándy Benedekkel töltötték be, gróf Somssich Imre (babócsai járás), a kit szintén képviselővé választottak, minek következtében helyét báró Maithényi István foglalta el. Kozma Sándor, a későbbi főállamügyész, (marczali járás), a ki képviselővé választatván, helyébe Gaal Pál lépett, Fekete Lajos (igali járás), őt is képviselővé választották s így helyette Svastits József lett a főszolgabíró. Főügyész Leipczig Jónás (1860. évi közgy. jegyzők.).
A mint az alkotmányos tisztikar a működését megkezdte, mindenki feszült figyelemmel várta az országgyűlés egybehívását, mely egyedül volt hivatva az alkotmányos életet állandósítani, valamint a korona és a nemzet közötti kiegyezést megteremteni. Az 1861. évi ápr. 14-én kelt legfelsőbb kéziratot, mely az országgyűlést ápr. 2-ára Budára hívta egybe, a márcz. 12-én tartott bizottsági közgyűlésben hirdették ki.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir