Ártéri adó.

Full text search

Ártéri adó.
A töltések építése azonban különösen a pénzhiány miatt kellő gyorsasággal nem haladhatott előre, úgy, hogy 1846. évtől 1853. év végéig mindössze 4491 és 1/2 öl hosszú töltés készült el 56.607 frt költséggel. Az érdekeltség belátván azt, hogy ily módon czélját csak hosszú idő mulva érhetné el, az 1854. évi szept. 30-án Kemecsén tartott közgyűlésen elhatározta a töltésépítési munkálatnak vállalatba adását s a költségek fedezésére a mentesített területért egyelőre holdanként 1 frtot vetett ki. Ugyanezen gyűlésen már utasítva lett az osztálymérnöki hivatal a csatornázási tervek és a tiltók terveinek elkészítésére is, mely közgyűlési határozathoz képest a töltésépítési munkálat 1855. évben Kussevich Antal vállalkozónak adatott ki; a munkálat 1858. évben befejeztetett s ugyanezen év deczember havában felülvizsgáltatott. Az ártérfejlesztés már az 1855. évi junius hó 21-én tartott közgyűlésen beterjesztetett, a mely szerint a mentesítendő terület kiterjedése 105,000 hold. Ugyanezen közgyűlés egyelőre az egyenlő teherviselést mondta ki s az ártéri adót holdanként és évenként 30 p. krajczárban állapította meg s a kormányt felkérte az ártéri adónak közadók módjára való behajtására.
A Nyírség homokdomjairól lefutó vizeknek a tiszai árterületbe való behatolásának meggátlására az első tervezet már 1855. évi junius hó 21-én tartott közgyűlésen tárgyalás alá került, a mely szerint a nyírvizeket egy gyüjtő csatorna foglalná magába, amely Berkesznél kezdődve, Gáva mellett torkolna be a Tiszába. Az érdekeltség utasította a társulat vezetőségét a szükséges előintézkedések megtételére, hogy a tervezett csatorna költségeihez való aránylagos hozzájárulásra a nyíri érdekeltség is köteleztessék. Ezzel azonban a felső-szabolcsi tiszai társulat és a nyíri érdekeltség között oly vitás kérdés keletkezett, hogy a tiszai társulatnak több mint két évtizedig tartó kűzdelmébe került, míg igazságos ügyét, bár nagy áldozatok árán, diadalra tudta juttatni.
Wehrling Ferencz igazgató elhalálozása után, az 1855. évi november hó 10-én tartott választmányi gyülésen Farkas Ignácz neveztetett ki a tiszai központi bizottmány által társulati igazgatónak.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir