Négymilliós kölcsön.

Full text search

Négymilliós kölcsön.
A tiszai védtöltések és a Lónyay-csatorna védtöltéseinek az 1888-iki árvíz felett egy méterrel való felemelése még 1888. év végén vállalatba adatott s ez óriási munkálat 1.700,000 m3 földmozdítással és majdnem egy millió frt költséggel 1890. évben befejeztetett. Az 1881. és 1888. évi árvízekhez képest az ártérfejlesztés is keresztül vitetett s ezen vízszinek alá eső területek is bevonattak a társulat kötelékébe. A munkálatokhoz szükséges költségek előállítása végett az 1889. évben november 26-án tartott közgyülés elhatározta a régi kölcsönök konverzióját s egy 4.000,000 frtos törlesztéses kölcsönnek felvételét. E konverzió az 1893. évben vitetett keresztül, a jelzálog és hitelbanktól 50 évi törlesztésre 5.30%-ra felvett kölcsönnel.
Az 1889. évben a karász–gyulaházi belvíz-érdekeltség beolvasztásával a társulat árterülete több mint 3000 holddal szaporodott s ez érdekeltség csatornái ugyanez évben elkészültek. Ezen időszakban munkába vétettek a tiszai partomlások meggátlására tervezett fényes-litkei, kanyári, dombrádi és berczeli parterősítések is. Ezen ujabb befektetések pótliquidátiója 1893. évben megejtetvén, az adóvisszatérítés 52,728 frt 64 krra emelkedett fel, mi által a társulat fentartási költségei állandó, biztos fedezetet nyertek.

A berczeli szivattyú-telep.
Saját felvételünk.
Az 1892-iki nagyobb mérvű belvízek által okozott károk szükségessé tették a belvíz levezetésre alkalmas uj egységes tervezetnek kidolgozását. E tervezetet az érdekeltség 1895. évi julius hó 26-án tartott közgyűlésen 309vette tárgyalás alá s elhatározta az összes belcsatornáknak a tervezet szerint való lemélyítését s a közép ártér mentesítése szempontjából egy parallel főcsatornának kiépítését s Berczelnél egy 660 lóerejű szivattyútelepnek felállítását, a melylyel a belvízek a zsilipkapuk lezárása alatt is eltávolíthatók legyenek. E költségei fedezésére 150,000 frtos kölcsönnek felvételét határozta el, a mely kölcsön 1897-ben a pesti hazai első takarékpénztártól vétetett fel.
A belvízlevezetés végleges rendezésére irányuló munkálatok még 1895. évben vállalatba adattak s az 1898. év végéig teljesen be is fejeztettek. Az új szivattyú felállítása által Berczelen feleslegessé vált 50 lóerejű szivattyútelep Gáva alá helyeztetett át, a hol az a berczel–gávai külön öblözet belvízeinek levezetésére szolgál. Ugyanez időben az árterület ujonnan osztályoztatott s ezen új osztályozás az 1898. évben lépett életbe.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir