A város keletkezése.

Full text search

A város keletkezése.
A város keletkezésének idejét a hagyomány II. Géza idejére tette, kiről a történelem följegyzi, hogy utat nyitott hazánkba a város-alkotó szászoknak. A valóság azonban nem felel meg e hagyománynak. A XIII. század elején még 224nyoma sincs e vidéken városi életnek, s annak keletkezését IV. Béla korára kell tennünk, ki alatt, a mongol pusztítás után nagyobb tömegekben bevándorló német telepítvényesek az ország legtávolabbi vidékeire is elvitték a városi intézmény csiráit.
1329-ben Asszonypataka (Nagybánya) és Középhegy (Felsőbánya mint közös bíró alatt élő városi hatóságok szerepelnek, s az 1333–35. évekből származó pápai tized-lajstromok mindkét helyről, mint külön plébániával bíró városról tesznek említést.
Felsőbánya s Nagybánya területe eredetileg a szatmári várhoz tartozott s így királyi birtok volt, a mint hogy Szatmárhoz tartoztak a XIII. század derekáig az összes nagy erdőségek, melyek Szatmár vármegye keleti részét és Kővár vidékét borították. A hegyek ércztartalma vonzotta e félreeső vidékre az első megtelepülőket, kik a területet benépesítették s az alkalmas pontokon virágzó bányatelepeket alkottak. A telepítés, úgy látszik, Erdély felől, a kapniki völgyön át történt s Máramaros határán a Nagybánya-hegy alatt elterülő bányász-község, melyet Közép-hegynek, latinul Medius Mons-nak és Civitas de medio monte-nek neveztek, korra nézve jóval megelőzte a Kereszt-hegy tövében keletkezett Asszonypatakát (Rivulus Dominarum). Ez később nevét a mai Nagybánya névvel cserélte fel; Közép-hegyből pedig Felsőbánya lett. Felsőbánya meglevő első nagy kiváltság-levelét 1374 márczius 1-én Nagy Lajos király adta ki, melyben mind Asszonypatakának, mind Közép-hegynek bányászati rendtartását egységes alapra fekteti, közös kamara-ispánt állít a két város élére s lerakja a vidék bányajogának alapját. Ez oklevélben, melyben a város, mint emlékezet előtti időtől (a tempore im memoriali) fennálló község említtetik, erősíti meg, illetve újítja meg a város kiváltságait és szabadalmait is. E kiváltság-levélből kitünik az is, hogy Felsőbányának azelőtt is voltak kiváltságai, de hogy azt melyik király s mikor adta, források hiányában megállapítani nem lehet.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir