Történelmi visszapillantás.

Full text search

Történelmi visszapillantás.
Szatmár vármegye népiskolaügye az ország általános iskolai fejlődésének képét tükrözi vissza. Itt is keletkeztek egyházak és azok mellett iskolák már a XIII., XIV. században. Adatok vannak arra, hogy Szatmáron és Nagybányán plébániai iskolák voltak már a királyság első századaiban. Az a tény, hogy a hol az egyház megerősödött, iskolát állított, itt is bizonyítékra talál. Hiteles adatok nélkül is föltételezhető, hogy a vármegye néhány olyan községében még, a melyekben a XIV., XV. században virágzó egyházi élet volt, iskola is lehetett. Ha tehát az ország 138 iskolája között, melyeket az újabb kutatások az 1540. év előtt meglevő iskolákként említenek, nincsen szó a Szatmár vármegye mai területéhez tartozó helységek iskoláiról, mégis okunk van hinni e feltevésünk helyességében.
Ez iskolákban leginkább a vallást és az egyházi énekeket tanították, de az élőszóval tanított imádságokon kívül, itt-ott az olvasást is.
Ez iskolákban természetesen papok tanítottak, a leányiskolákban pedig apáczák. 1370-ben Szatmárban és Németiben a leánykákat apáczák tanítják és ugyanitt a fiúk tanításában Domokos-rendű barátok is buzgólkodnak.
Igy találta az iskolákat a reformáczió, mely az egyházak és iskolák életében nevezetes fordulatot jelent. A vármegyének 76 olyan községe, a melyben róm. kath. egyház volt, rövid idő alatt protestánssá lett és a hol protestáns egyház alakult, elemi iskola is keletkezett.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir