Az első adatok.

Full text search

Az első adatok.
Nagybánya történetében a legrégibb irott adat 1329-ből való. Róbert Károly „Corrardus Judex Civitatum Rivuli Dominarum et de Medio Monte” azaz Asszonypataka és Középhegy városok közös bírájának adományozza a két város közötti néptelen erdőt, hogy telepítse be. A következő adat az I. Lajos király 1347-iki adománylevele, Asszonypataka szabad királyi város számára.
Érdekes, hogy abban az 1347-iki oklevélben nincs szó Medius Monsról, ellenben Zazarbányát említi. Ugy látszik, hogy Zazarbánya nem harmadik város volt, hanem Nagybányának bányatelepe. Való, hogy egy 1327-iki oklevélben Zazar neve előfordul s így korra nézve róla tudunk legelőször s később 1410-ben possessio Zazart királyi adománynyal kapták ezen a vidéken az Albesi Zólyomiak. Ez az utóbbi Zazár már talán a mai Zazár helység őse volt és az adomány nem bányákra, hanem a földbirtokra vonatkozhatott, tekintve, hogy magáncsaládok Nagybánya környékén bányatelepekre nem kaptak adományt.
Azt szintén nem lehet eldönteni, hogy melyik régibb eredetü, Nagybánya-e, vagy Felsőbánya. Együtt említi őket 1329-ben egy okirat, a melyből kitünik, hogy 196a két város egyenlő joggal, közös bíró alatt élt. Ebből azt lehet következtetni, hogy egy telepítés volt a Kereszthegy tövében s a Medius Mons alatt élő két város. Egy időben és ugyanegy kolonia jöhetett erre a vidékre s itt oszlottak külön csoportokra, a szerint, hol találtak gazdagabb, megmívelni való területet s rögtön három fő telepet alkottak: a Kereszthegy alatt; a Zazárt, a melynek helyét nem tudjuk, de bizonyos, hogy nem ott volt, a hol a mai Zazár falu, s a Medius Mons alatti várost. Nevükre nézve nagyon fontos adat, hogy ez utóbbit 1390-ben már Civitas Felsewbanya néven írták. Régi neve lehetett már ez, ha a latin oklevélbe is így került bele. Ezt a nevet csak a Nagybányával való összehasonlítás teremhette meg. Nagybányának hivatalos neve volt a Civitas de rivulo Dominarum (1329.) vagy Castellum Rivuli dominarum (1469.) 1391-ben magyar szóval: Cives de Asszonypataka fordul elő. Lehet hogy már ekkor nevezték népiesen, épen a többi bányatelepekhez hasonlítva Nagybányának is; a mohácsi vész után ez lett rendes és használatos nevévé, de azért még a XVI. században is elég gyakran szerepel a Rivulus dominarum néven.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir