1849.

Full text search

1849.
A sötét borút, mely Vasmegyére nehezedett, csak tavaszszal váltotta fel ismét, kis időre, a szabadság napsugára.
Budavár bevétele után a magyar sereg a határszél felé tartott, Körmendet még május elején kiürítették a császáriak, Szombathelyt hasonlókép otthagyták, csupán egy 1200 főnyi sereg táborozott 4 ágyuval Sárvárnál s mire a Hunyadi-huszárok május 27-én Pápára érkeztek, Wyss Ferencz császári tábornok az egész vonalon a magyar sereg elé vonult. Vath tájékán szándékoztak megütközni, azonban a császáriak oldalfordulata következtében, csak junius 13-ikán Csorna és Szil-Sárkány közt verhette szét Kmetty Wyss Ferencz dandárát.
De a sikerrel megindult tavaszi hadjáratot csakhamar vereségek követték. Ivánkovich és Balogh azonban mindezzel nem törödve, hozzáláttak a felkelés szervezéséhez.
Arra nem is gondoltak a császáriak, hogy a vármegyében még ezután is lehessen sikerrel felkelést szervezni; csak midőn a mozgalmak komolyabb 243arányokat öltöttek, rendelték fel a Dráva mellől Dondorf őrnagyot, a ki Zala-Lövőn és Körmenden át, julius 18-án érkezett Kőszegre.
Ezalatt Ivánkovich és Balogh Antal Szombathelyről Kis-Czellre szállították a 16,000 forint összeget tartalmazó vármegyei pénztárt, Dondorf őrnagy pedig másnap Szombathelyre vonult, ahol egy kiáltványában Ivánkovichot pártütőnek nyilvánította. Másnap már Sárvárt ejtette rémületbe, de csakhamar Kis-Czell felé nyomult előre. Útközben találkozott egy 500 főből álló magyar csapattal, de nem érezvén magát elég erősnek, bevárta Teiner őrnagyot, a ki egy gyalog és egy lovas csapattal jött. Az ötszörös túlerővel szemben a rendezetlen felkelő-csapatok csakhamar szétfutottak, mire Dondorf őrnagy bevonult Kis-Czellbe, a felkelők pedig a Bakonyban kerestek menedéket.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir