1846.

Full text search

1121846.
A rendnek csak igazság lehet biztos alapja, az igazság pedig azt kivánja, hogy a főbb hatalom egyiránt méltányos legyen panaszkodó és panaszlott iránt, s részrehajlatlan eljárásának szigorúságát politikai tekinteteknek soha föl ne áldozza.
Nincs a magyar királynak szüksége arra, hogy részére valaki többséget hajhászszon; királyi széke nem csak hatalmának anyagi erejében, hanem hű magyarjainak hódoló tisztelettel párosult buzgó szeretetében ingatlan támaszszal bír, és az egész nemzet nem hajhászott, hanem 113a kebelnek mélyéből önként fakadó bizalommal állja körül alkotmányos királyának szentséges személyét. A magyar király, midőn a törvényhozói hatalmat a nemzettel együtt közösen gyakorolja, nem akarhatja, hogy a nemzet azon részből, melyhez neki joga és befolyása van, mesterséges útakon kitaszíttassék, nem akarhatja, hogy a nemzet szava oly többségnek szava legyen, melyet a kormány saját érdekében szerzett össze, mert az ily többségnek szava csak mesterséges visszhangja volna a kormány kivánságának, nem pedig tiszta kiömlése a nemzet akaratának. Ily többség mellett a fejedelem soha nem ismerhetné a nemzetnek igazi óhajtását, s a törvényhozó hatalmat csak a feledetem gyakorolná. A magyar király, mint a végrehajtó hatalom feje, nem akarhatja, hogy kormányának mikénti eljárására nézve a nemzetnek törvényszerű szabad fölszólalása helyett oly többségnek szavát hallja, melyet a kormány mesterséggel szerzett magának. De a kormány maga sem örülhetne ily többségnek, mert hol az eszközök nem tiszták, ott a legtisztább czél mellett sem adhat az öntudat megnyugvást a kebelnek; az ily módon szerzett többség ingatag és változó mindenkor, az ily módon szerzett többséggel nem dicsőség a győzelem, s midőn a többség megszánt, a bukás kétszeresen keserű, mert a szégyennek égető fájdalmával van párosulva.
114Alkotványos országban bármi fenyítő közkeresetnek megindítását elrendelni egyes embernek akaratjától soha sem függhet: a szabadon tanácskozó testületeknek természetével pedig ellenkezik az, hogy azon testület elnökének parancsoló szava elnyomhassa, megsemmisíthesse a testület többségének határozatát. Hazánkban a megyéknek s megyei gyűléseknek törvényes önállása egyik főrésze a polgári alkotvány rendszerének; a főispán első tisztviselője a megyének, elnöke, de nem ura a megye közgyűlésének, s ugyanazért a megye végzéseit meggátolni, fölforgatni, s önakaratját a többség akaratjának ellenében parancsoló hatalommal fölállítani törvényes joga nem lehet.
A magyar király, midőn a végrehajtó hatalmat kormánya által gyakorolja, nem akarhatja, hogy kormányának mikénti eljárására nézve, a nemzetnek törvényszerű szabad felszólalása helyett, oly többségnek szavát hallja, melyét a kormány nem eljárásának törvényszerűsége s ingatlan szilárdsága által, nem intézkedéseinek, s a haza érdekében tett minden lépéseinek tisztasága és czélszerűsége által, hanem mesterséggel s talán ámítással szerzett meg magának.
115Akarjuk hinni, miszerint ha vannak kormányi tisztviselők, kik nem helyeselhető eszközökkel hajhásznak többséget a kormány részére, azok nem a fejedelemnek akaratjából, nem a kormánynak egyenes megbízásából cselekesznek; sőt lealacsonyítják toborzásaik által a királyi hatalomnak magas méltóságát, s nem tisztán fogják fel a kormánynak valódi érdekét. Tudjuk, hogy a kormánynak alig lehetne parancsoló hatalommal szabályozni a kormányi tisztviselők minden lépteit, még azokat is, miket nem szorosan hivatalos körben tesznek; de meg vagyunk még is győződve, hogy a kormány mindazokkal, kik vele hivatalos viszonyban vannak, nyiltan s határozottan tudatná: miszerint nem akarja, nem szereti, ha kormányi tisztviselők a kormány részére többséget hajhásznak, s az okoknak meggyőződést eszközlő erején kívül bármi nem tiszta s nem helyeselhető eszközeiket használnak, alig volna kormányi tisztviselő, ki ennek ellenére tenni akarna, vagy merészlene. Pedig ez, és a kormánynak mindenben törvényszerű eljárása, szigorúság a törvények végrehajtásában, s a beligazgatásnak ebből származó javulása, jobban emelnék a kormány tekintélyét s méltóságát, mint a dorgáló, bizodalomra intő, megnyugvást parancsoló kormányi rendeletek; tisztább és szilárdabb többséget gyűjtenének a mindenben részrehajlatlan kormány körűl, mint egyes kormányi tisztviselőknek bármi toborzása.
116A törvényes elveket nem lehet magunk személyére alkalmazva felállítani, mert azok általános cinosuráúl szolgálnak.
Elleneinknek nem adhatunk hatalmasabb szövetséget, mint a magunk indulatosságát. A nyugodt megfontolás sokkal erősebb támasza az ügynek. Az igaz ügy legyen nyugodt és megbízva igazában.
Igen szomorú dolog volna, ha mindazon jog, mely csak azért nem vétetik gyakorlatba, mert nincs rá szükség, ezért elenyésznék.
A logikának az a természete, hogy csak egy hamis állítás engedtessék meg, s a legiszonyúbbakat lehet következtetni.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir