COCTEAU, JEAN (1889–1963) francia drámaíró, költő, regényíró és esszéista

Full text search

COCTEAU, JEAN (1889–1963) francia drámaíró, költő, regényíró és esszéista
A költönek túl sok szó van a szótárában, a festőnek túl sok szín a palettáján, a muzsikusnak túl sok hangjegy a zongoráján.
Le coq et l’Arlequin – Id.: Prahács Margit: A modern zene. A mai világ képe. I. köt. Szellemi élet. (Szerk.): Kornis Gyula.) Királyi Magyar Egyetemi Nyomda, Bp., é. n. 536. Prahács Margit;
Csak az igazságnak lehet megindító ereje.
Elég volt a felhőkből, a hullámokból és az akváriumokból, elég volt a sellőkből és a lágy fuvalmakból; nekünk a föld, a mindennapi élet zenéje kell.
Végre olyan zenekart is remélhetünk, ahol nem mindig a vonósok ringatják az embert, hanem a fúvók és az ütők vannak túlsúlyban.
A gépek és a felhőkarcolók közel állnak a görög művészethez, mert a célszerűség, a minden, lényeghez nem tartozó, fölösleges kiküszöbölése érdes nagyságot kölcsönöz nekik.
Amit a közönség kifogásol, azt műveld: az vagy Te.
Élő embernek kell lenni és azután művésznek.
Uo.;
Életünk térképe ravaszul van összehajtva. Nem látjuk meg rajta a nagy, egyetlen főutat, hanem csak kis ösvényeket látunk, amint a térkép jobban és jobban kinyílik. Azt hisszük, hogy mindig új ösvényen járunk, azt hisszük, hogy több út között válogatunk, holott egyetlen kiszabott utat követünk, csak nem tudjuk áttekinteni.
A párisi fiú (Le Grand Écart), 2. f. – Magvető, Bp., 1957. 20. Szinnai Tivadar;
A férfi akarata szabad. De jaj, furcsa szabadság ez, megengedi, hogy olyan bűnöket kövessünk el, amiktől állatot-növényt már az ösztön is megóv.
Uo. 31.;
…a színház glóriájában egy nő rossz híre majdnem annyit ér, mint a jó hírnév.
I. m. 3. f. – Uo. 34.;
Amióta a világ világ, az erkölcs olyan társasjáték, amelynél mindenki csal, senki se tartja be a szabályokat.
I. m. 7. f. – Uo. 94.;
Aki a vesztét érzi, még úgy se tudja tartani magát, mint máskülönben.
I. m. 8. f. – Uo. 99.;
Jaj, az álom nem jön parancsszóra. Az álom vak hal, mely a mély vizekből bukkan elő. Szabad madár, mely akkor száll a vállunkra, amikor neki tetszik.
Uo. 105.;
Az ébredéskor nem az ember vezeti a gondolatot, hanem az állat, a növény – az ösztön. A gondolat primitív és őszinte, nincs kifestve. Szörnyűnek látjuk a mindenséget, mert tisztán látunk, hamisítatlanul. . Aztán jön az értelem, rendez, simít és mesterkedik. Kirakja a kis játékokat, amiket az ember azért talált ki, hogy ne vegye észre az Űrt.
Uo. 107.;
Várni – ez a legutálatosabb foglalkozás. Az agy kiürül, mint rajzáskor a méhkas, érzékeinek szórakoztató játéka megszűnik, csak a létezés marad, a kínos, buta, gépies létezés.
Uo. 110.;
Az ember még akkor is remél, ha feje guillotine alatt fekszik.
Uo. 112.;
Valaki elhatározza, hogy a vízbe öli magát … valaki fuldoklik a vízben. Mennyi minden van e két helyzet között! Mihelyt az első vízcsepp az orrába hatol, az életunt úszni kezd, hogy megmentse azt az utált életet.
I. m. 9. f. – Uo. 121.;
Részeg embereknél nem ritka az . .. elmélkedés. Elfelejtik szellemük középszerűségét, és örök filozófiai problémákat akarnak megoldani.
Uo. 124.;
…csak egy hódolatra méltó, diadalmas emberfajta van a földön azoknak a fajtája, akik sohase szenvednek, sohase fordulnak vissza, sohase bánnak meg semmit, sohase betegednek meg, és sohase szeretnek -: a gyémántfajta, mely szétvágja az üvegfajtát.
I. m. 10. f. – Uo. 127.;
…a nagy pénzvezérek, a nagy sikeremberek királyi titka és hatalma: szemhunyorítás nélkül elviselni a legsúlyosabb csapást, ami kikerülhetetlen. De ami kikerülhető, legyen az egy rozsdás patkószeg – ők nem mulasztanak el tenni valamit ott, ahol lehet.
I. m. Utójáték – Uo. 137.;
Ha egy angyal leszállna az égből, hogy megnézze a földet, és e forgalmas téren, az ablakfüggöny mögé rejtve szárnyait, kitekintene, ő is csak ezt mondhatná: „Furcsa világ.”
Honnan vegyem az uniformist, amely alá elrejthetném túlságosan nagy szívemet, úgy, hogy meg ne lássék?
…a divatot kell követni, úgy keli élni, mint a többiek, és a szív fölösleges. Csakis így lehet meglenni a földön.
Uo. 138.;
Hála a színház különleges varázsának … az igazi csodálat olyan gondolatokkal szemben tölti el szívünket, amelyek előzőleg talán távol álltak tőlünk, és mégis annyira hatnak ránk, hogy azt képzeljük, bennünk is éppúgy megfoganhattak volna.
A legnagyobb színész az, aki azt a benyomást kelti, hogy rögtönöz, most találja ki szövegét, ki-ki saját használatára.
Beszéd a Nemzetközi Színházi Napon, 1962. március 27. – Rádió és Televízió Újság, 1962. 12. sz.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir