KIERKEGAARD, SÖREN (1813–1855) dán filozófus, teológus

Full text search

KIERKEGAARD, SÖREN (1813–1855) dán filozófus, teológus
…ami a tudomány számára a kétkedés, az a személyes élet számára az irónia.
Az irónia fogalmáról, állandó tekintettel Szókratészra – Sören Kierkegaard írásaiból. Gondolat, Bp., 1969. 115. Valaczkai László;
Mint ismeretes, a gyermek nevelésének legelső kérdése tömören a következő: Mi jár a gyermeknek? A válasz így hangzik: dádá. Ilyen szemlélettel veszi kezdetét az élet, és mégis tagadják az eredendő bűnt. És ki másnak köszönhetné a gyermek az első verést, mint szüleinek?
A legszívesebben gyermekekkel beszélgetek; tőlük még remélhetem, hogy majd értelmes lények lesznek…
Az emberek valóban értelmetlenül cselekednek. Azokkal a szabadságokkal, melyek az övék, nem élnek, s olyat követelnek, ami nem övék; ha a gondolatszabadság megvan, akkor szólás- és írásszabadságot követelnek.
Mint ismeretes, vannak rovarok, melyek a megtermékenyítés pillanatában elpusztulnak; minden örömmel így vagyunk, az életben a legfőbb és legtúláradóbb élvezetet halál kíséri.
Vagy-vagy – Uo. 125. Dani Tivadar;
Mi hát egyáltalán az élet értelme? Ha két nagy csoportra osztjuk az embereket, azt mondhatjuk, hogy az egyik csoport azért dolgozik, hogy éljen, míg a másiknak erre nincs szüksége. Az életért való munka azonban nem lehet az élet értelme, mivel ellentmondás az, hogy a feltételek állandó megteremtése lenne a kérdésre adott válasz; az élettel e tevékenység szükségszerűen összefügg. Általában a többiek életének sincs más értelme, mint az élet e feltételeinek elfogyasztása. Ha azt mondanánk, hogy az élet értelme a halál, úgy ez ismét ellentmondásnak tűnik.
Nagy naivitás szükséges ahhoz, hogy elhiggyük, bármit is segít, ha a . világhoz kiáltunk, mintha ezzel megváltozna sorsunk. Tegyünk úgy, ahogy parancsolják, és tartózkodjunk minden bonyolult dologtól.
Uo. 127.;
Milyen rettenetes is az unalom – rettenetesen unalmas; nem ismerek erősebb kifejezést, sem igazabbat, mert csak a hasonlót fogja elismerni a hasonló.
Uo. 128.;
Csodálatos, miféle kettős félelemmel csügg és ragaszkodik az ember az élethez; fél elvesztésétől, de a megtartásától is.
A tautológia volt és marad a gondolkodás legfőbb princípiuma, legfőbb alapelve. Milyen csodálatos, ahogy a legtöbb ember használja! A tautológia nem is olyan gyatra dolog, nagyon jól ki tudja tölteni az egész életet.
129.;
Házasodj meg, meg fogod bánni; ne házasodj meg, ezt is meg fogod bánni; házasodj vagy ne házasodj, mindkettőt meg fogod bánni; vagy megházasodsz, vagy nem, mindkettőt megbánod.
…az igazi örökkévalóság nem a vagy-vagy mögött, hanem előtte van.
Uo. 130.;
Csak a boldog ókor tudta elérni azt, hogy a kisgyermekek azért sírtak Elíziumban, mert nagyon korán haltak meg.
Uo. 132.;
Az élvezet megcsal, a lehetőség nem.
Uo. 134.;
Az én fájdalmam az én lovagváram, mely sasfészekhez hasonlóan a hegycsúcson van, felhők között; senki sem ostromolhatja meg.
Minden átélt dolgot a feledés keresztvizébe merítek, hogy elnyerhesse az emlékezés örök életét.
Mi az ifjúság? Álom. Mi a szerelem? Ennek az álomnak a tartalma.
Uo. 135.;
Világunk mögött messze a háttérben létezik egy másik világ, s a kettő között körülbelül olyan a viszony, mint a színházban látható valóságos s a mögötte néha-néha megpillantható, másik jelenet között.
Uo. 140.;
Van valami lázító abban, ha valaki egy utat tévesztett vándort ellenkező irányba küld, s aztán az eltévedtet sorsára hagyja; de mily jelentéktelen dolog ez ahhoz képest, ha valaki odáig juttat egy embert, hogy önmagában tévedjen el!
Uo. 143.;
…sokan vannak azok … akiknek csak abban a pillanatban van valamijük, amikor azt másoknak mutatják?
Uo. 149.;
Az embernek mérsékelnie kell önmagát, ez minden élvezet legfontosabb feltétele.
Uo. 151.;
Egy fiatal lány nem úgy fejlődik, mint egy fiú, nem felnő, hanem megszületik.
Uo. 156.;
Hogy mi a legszebb, azt nehéz eldönteni, hogy mi a legérdekesebb, azt könnyű.
Uo. 160.;
Egyet szeretni nagyon kevés, mindenkit szeretni felületes dolog…
Uo. 170.;
Szerfölött unalmas azt az embert hallgatni, aki úgy beszél, mint egy könyv; néha azonban mégis célszerű ebben a stílusban beszélni. A könyvnek ugyanis megvan az az említésreméltó sajátsága, hogy tetszés szerint magyarázható.
Uo. 176.;
…a nő a férfi álma … a nő másért való lét.
Uo. 191.;
…a választás döntő jelentőségű az egyéniség tartalma szempontjából; a választással a személyiség a kiválasztottba merül, s ha nem választ, akkor elsorvad.
Uo. 196.;
…ha lemondunk a választásról, akkor maga a személyiség fog öntudatlanul választani, vagy a benne rejlő sötét hatalmak.
Uo. 198.;
Egyetlen, minden fenntartás nélküli vagy-vagy létezik, és ez a jó és rossz közötti választás, amely azonban nagyon is etikai. Az esztétikai választás vagy teljesen közvetlen, s akkor nem választás, vagy a sokfélében enyészik el.
A választásnál nem annyira az a fontos, hogy a helyeset válasszuk ki, hanem sokkal inkább az az energia, az a komolyság és pátosz, amellyel választunk. A személyiség éppen ezekben a dolgokban nyilvánítja ki a maga belső végtelenségét, így szilárdul meg.
Uo. 201.;
…vagy esztétikailag, vagy etikailag kell élni.
Uo. 203.;
Aki az etikait választja, az a jót választja, de itt a jó teljesen absztrakt, léte pusztán csak tételezve van, s ebből egyáltalán nem következik, hogy a választó ne választhatná ismét a rosszat, bár már a jót választotta.
Uo. 204.;
A filozófus ezt mondja: „Mindig így volt eddig.” …ez nem válasz arra a kérdésemre, hogy mit kell tennem…
Uo. 206.;
Az esztétikai egy emberben az, ami által közvetlenül az, ami; az etikai pedig az, ami által az ember az lesz, ami lesz.
Uo. 213.;
…mindenféle esztétikai életfelfogás kétségbeesés…
Uo. 214.;
…minél pompásabb az a fluidum, melytől az ember megrészegszik, annál nehezebb őt kijózanítani…
Uo. 215.;
…a kétségbeesés választás, hiszen kételkedni választás nélkül is lehet, kétségbeesni azonban nem. S miközben kétségbeesik az ember, újra választ, s önmagát fogja választani, nem a maga közvetlenségében, nem ezt a véletlen individuumot, hanem önmagát választja a maga örök érvényességében.
Uo. 216.;
A kételkedés a gondolat kétségbeesése, a kétségbeesés a személyiség kételkedése…
Uo. 217.;
Semmiképpen sem gondolom azt, hogy az embernek közszemlére kell kitennie erényét, minden egyes alkalommal az emberek orra alá dörzsölve, hogy ő jó ember; másrészt azonban nem szabad elrejtenie, és attól sem kell félnie, hogy hitet tegyen az erre való törekvés mellett.
Uo. 223.;
Az egyes ember … önmagát mint egy sokféleképpen meghatározott, konkrét létet választja, s ezért ama összefüggés szerint választ, melyben ő maga van.
Uo. 224.;
Mihelyt parancsoló az etikai, máris van benne valami az esztétikaiból.
Uo. 229.;
…igazi életművészet, hogy valaki a létezésében az általánost fejezze ki.
Uo. 231.;
…a „megismerni önmagát” kifejezés helyett inkább az „önmagát választani” kifejezést használtam.
Uo. 234.;
…csak akkor látom meg az életet a maga szépségében, ha etikailag szemlélem…
Uo. 239.;
Minél alacsonyabb szinten van az emberi élet, annál kevésbé jelenik meg a munka szükségessége; minél magasabban áll, annál inkább szükségessé válik a munka.
…a kötelesség a szabadság kifejezése. Éppen a munka révén teszi szabaddá magát az ember, a munka révén lesz a természet ura, a munka révén mutatja meg azt, hogy magasabb, mint a természet.
Az ember tökéletességét fejezi ki az, hogy dolgozni képes; az pedig tökéletességének egy még magasabb kifejezése, hogy dolgoznia kell…
Uo. 242.;
A tehetség … csak akkor szép, ha mint elhivatottság jelenik meg…
Akinek … nincs meghatározott tennivalója, az könnyen kiteszi magát annak a kísértésnek, hogy pedáns legyen, hogy így szembeszálljon kissé avval a túlságosan nagy szabadsággal, melyben könnyen eltévedhet.
Uo. 243.;
…a nő a férfi számára minden, mert a végességet ajándékozza neki…
Uo. 244.;
…az ember rendíthetetlenséggel és megfigyelőképességének elzsibbasztásával olyan monotóniát érhet el, melynek sokkal több bódító ereje van, mint a legszeszélyesebb mulatságoknak…
Az ismétlés – Uo. 254. Valaczkai László;
A külső világban minden azé, aki éppen birtokolja; a világ a közömbösség törvényének hódol, és akié a gyűrű, annak engedelmeskedik a gyűrű szelleme … teljesen mindegy, hogyan szerezte azt. A szellem világában minden másként van.
Félelem és rettegés – Uo. 269. Veress Miklós;
Van olyan tudás, amely nem átallja meghonosítani a szellem világában a közömbösségnek azt a törvényét, amely alatt a külső világ nyög. Ez a tudás azt tartja, hogy elegendő tudni a nagyot, más munkára nincs szükség.
Uo. 270.;
Az ártatlanság tudatlanság.
Az ártatlanság mély titka az, hogy szorongás is egyszersmind.
A szorongás fogalma – Uo. 343. Dani Tivadar;
…ha minden kétségbeesést, a rossz minden borzalmát csak egyetlen szóval is megragadjuk, akkor ezek máris kevésbé lesznek oly rettenetesek, mint a hallgatás.
Uo. 359.;
Hasonlóan az egyszeri városi írnokhoz, aki abban a hiszemben, hogy csak egy dolga van: írni, úgy írt, hogy maga sem tudta saját írását elolvasni; vannak olyan spekulatív elmék, akik mindig csak írnak, mégpedig olyasmit, ami badarságnak bizonyul, ha … tettekkel akarjuk elolvasni…
Lezáró tudománytalan utóirat a filozófiai töredékekhez – Uo. 375. Valaczkai László;
Objektíve azt hangsúlyozzuk, amit mondunk; szubjektíve azt, ahogyan mondjuk.
Uo. 389.;
A legszenvedélyesebb bensőségesség elsajátításában foglalt objektív bizonytalanság az igazság.
Uo. 391.;
Sok csodálatos, sok sajnálatos és sok felháborító nézetet ismerünk a szeretetről, de valamennyi közül az a legostobább, hogy csak bizonyos mértékig létezik.
Uo. 423.;
…csak meggondolatlan emberek, terméketlen felhők és szivárványok sietnek letenni az esküt, mégpedig azért, mert nem képesek megtartani; ezért állandóan le kell tenniök.
Uo. 436.;
A bensőségesség pillanatnyi túlcsordulása gyakran hagy hátra lankadtságot, mely veszélyes.
Uo. 437.;
A gondolkodó elméknek elég gyakran meggyűlik a bajuk az istentelen világgal, mely kigúnyolja őket, amit viszont egy más értelemben ők maguk óhajtanak, hogy tényleg bizonyosak legyenek afelől, hogy gondolkodók…
Uo. 457.;
A Magunk végtelenből és végesből van alkotva. De ez a szintézis viszony – és egy viszony, amely, ha levezetett formában is, de önmagához viszonyul, szabadság. A Magunk: szabadság.
Die Krankheit zum Tode – Márkus-Tordai, 38. Tordai Zádor.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir