MOHOLY-NAGY LÁSZLÓ (1895–1946) festő, művészetteoretikus

Full text search

MOHOLY-NAGY LÁSZLÓ (1895–1946) festő, művészetteoretikus
a szektorszerű képzés ma elkerülhetetlen, de ennek nem szabad odáig vezetnie, hogy az ember – minden olyannyira magasztalt szaktudása ellenére – elsatnyuljon.
Az anyagtól az építészetig, I. Nevelési problémák – Corvina, Bp. 1972. 11. Mándy Stefánia;
a technika olyan szervesen fejlődő élettényező, amely kölcsönhatásban áll az emberiség szaporodásával, s éppen ez a technika magától értetődő igazolása.
Uo. 12.;
a jelszó természetesen nem: a technika ellen, hanem – ha helyesen értelmezzük – a technikával. ez felszabadíthatja az embert, ha az ember ráeszmél végre, hogy mit kezdhet ezzel a szabadsággal.
…nem szabad, hogy érdeklődésünk középpontjában a forma, a termelés bámulatraméltó technikai folyamata álljon: figyelmünk legjavát az egészséges életterv felé kell fordítanunk. ebből kellene a mindenkori gyakorlatnak kiindulnia.
Uo. 13.;
nem a tárgy, hanem az ember a cél.
minden ember tehetséges.
minden egészséges emberben megvan az a mélyen rejlő képesség, hogy alkotó energiáit kibontakoztassa, ha munkáját belülről igenli.
Uo. 14.;
az osztályharc végső soron nem a tőkéért, nem a termelési eszközökért, hanem valójában az örömet okozó elfoglaltság, a belsőleg kielégítő munka, az egészséges életforma és a felszabadító erőkifejtés jogáért folyik.
szükségünk van zseniális utópistákra, egy új jules verne-re: éspedig ezúttal nem azért, hogy egy immár könnyen túlszárnyalható technikai utópia szédítő perspektíváját vetítse elénk, hanem hogy megjelenítse számunkra a jövő emberét, aki az élet ösztönösen egyszerű és bonyolultabb összefüggéseiben egyaránt érvényre juttatja annak alaptörvényeit.
Uo. 16.;
az anyaggal való intenzív foglalkozás növeli biztonságunkat az érzelmi élmények terén.
I. m. II. Az anyag – Uo. 31.;
…milyen naivnak bizonyul az idegenkedés a pusztán célszerű forma „hűvös intellektualizmusától”, mihelyt felfigyelünk a mély értelműen célszerű természeti formák jelentőségére!
Uo. 70.;
…a rendíthetetlen „klasszikus” szépség axiómáját sokáig még a gépészmérnökök fejéből is nehezen lehetett kiverni.
Uo. 72.;
az akadémiák „művészete” halott, de él az eleven élet művészete, amelynek formái a múlt analógiáitól függetlenül, az ember aktuális (ha nem is mindig szavakba foglalható) szükségleteiből fakadnak.
a ma alkotó embere előtt az a feladat áll, hogy a kor ösztönzéseit és kívánságait magába gyűjtve mai eszközökkel fejezze ki magát. ez a közös nevezője lényegében mindazoknak az izmusoknak, amelyek az utóbbi száz évben felütötték a fejüket.
…az ezer gátlással, téves ismerettel agyonterhelt ember mindent azonnal „meg akar érteni”, ahelyett hogy előbb szabaddá tenné magában az élményhez vezető utat. holott mindenkinek elsősorban arra kellene törekednie, hogy a maga egyéni életében felismerje az egyetemesen uralkodó törvényt.
Uo. 73.;
…az alkotás értelme nem a kor és a technika által meghatározott formális tényezőkben, hanem az ember alkotóerejének megnyilatkozásában rejlik.
I. m. III. Az anyag további útja: a tömeg – Uo. 94.;
a játékszerek gyakran korszerű szobroknak mondhatók, sokszor valósítanak meg szellemes technikai ötleteket, amelyek legnagyobbrészt többet tárnak elénk az aktuális technikai eljárások lényegéből, mint a tudományos értekezések.
Uo. 164.;
minden kultúrkorszakban falanxszerűen összetömörül valamennyi alkotóterület. néha azután megtörténik, hogy a sorból egy ék alakban előretör, ez az állapot nem tart sokáig: a többi gyorsan utánairamodik, és a falanx ismét helyreáll.
Uo. 174.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir