PESSOA, Fernando (1888 - 1935) portugál költő és kritikus

Full text search

PESSOA, Fernando (1888 - 1935) portugál költő és kritikus
A tudomány olyannak írja le a dolgokat, amilyenek; a művészet olyannak, amilyennek érezzük őket, amilyennek azért érezzük, hogy érezhessük őket. A művészet lényege a kifejezés, az, hogy mit fejez ki, lényegtelen.
A műalkotás elsősorban alkotás, és csak másodsorban művészi alkotás.
A művészet csakis és kizárólag valamely érzelem kifejezése. Egy kiáltás, egy köznapi levél szükségképpen az énekművészet, illetve az irodalom részét alkotja.
1. A művészet valamely téves (hamis) benyomás pontos lejegyzése. (Valamely helytálló benyomás pontos lejegyzését tudománynak nevezzük.)
2. A művészi alkotás ezt a hamis benyomást oly módon mutatja meg, hogy teljesen magától értetődőnek és valóságosnak látszik.
Az érzelmek és a vágyak emberi mivoltunk foltjai a lelken, amelyeket el kell onnan távolítani, ha a lélek el akar jutni a tudományos alapálláshoz.
Az őszinteség a legnagyobb akadály, amit a művésznek le kell győznie. Ehhez a magasrendű állapothoz a szellem csak huzamos önfegyelemmel és annak elsajátítása árán jut el, hogy kizárólag irodalmilag érezzen mindent.
Csak a művészetnek van értelme. Hitek, hadseregek, birodalmak, magatartásformák – minden tovatűnik. Csak a művészet marad fenn, és csak a művészet jut el hozzánk, mert örök életű.
A művészet lényegi értéke abban rejlik, hogy az ember földi létének bizonysága, a világról szerzett érzelmi tapasztalásának összefoglalása; és mivel az ember az érzelem révén és az érzelemből fakadó gondolat révén él valóságosabb életet a földön, valóságos tapasztalását érzelmeinek annaleseiben, és nem tudományos elmélkedéseinek krónikájában vagy hatalmasságainak és urainak a történetében jegyzi fel.
A tudomány segítségével igyekszünk megérteni a világot, amelyben élünk de leginkább azért, hogy birtokba vegyük; mert a puszta megértés gyönyörűsége vagy óhajtása szükségképpen az egyetemesség felé mutat, és a metafizikához vezet, amely már művészet.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir