1545. március 29. A szultáni tanács rendelete a budai beglerbégnek (Istanbul, Topkapi Sarayi Müzesi Arşivi, E. 12321. fol. 188r.)

Full text search

1545. március 29.
A szultáni tanács rendelete a budai beglerbégnek
(Istanbul, Topkapi Sarayi Müzesi Arşivi, E. 12321. fol. 188r.)
Yazildi. Oruc çavuşa verildi. Fi 17 muharrem sene 952.
Budun beg˘lerbeg˘isine bir hüküm ki: haliya Segedin kadisi dergah-i mucallama mektub gönderüb Segedine gelindükde / çan çaldurmag˘i menc eylemek istedüg˘ümde ve şerc-i şerifi icra eylemek kasdina olundukda Segedin / birovlari cinad edüb keferenün dag˘ilmasi mukarrerdür na-gah bir fesad olur / dediler. Ol esnada sancakbeg˘i Budun canibine gidüb bir kafir şercle taczir olundukda / cümle-i birovlar yüz mikdari kafirle üzerine güluv edüb Macar dövülmeg˘e razi deg˘ildür / bizüm mesalihimüze dahl ey-lemeye deyü tenbih eylediler. Ve bize müracacat etmek isteyenleri kafirler / keniselerine koymayub birovlar dahi dövüb sövüb hakaretler eylediler deyü iclam edüb ve keferenün dahi yanlarinda ve ellerinde yaraklari oldug˘in bildürmiş. Imdi ol yerler benüm şimşir-i zafer-asarumla feth olunmiş memleketümdür. El-hamdü’l-illah ve’l-minne darü’l-islam olmişdur. Sair bilad-i memalik-i mahrusem gibi darü’l-islam olub icra-i şerc-i mübin 276olunmak lazim ve mühim olmişdur./ Ol yerlerün ahvaline senün vukuf ve şucurun olub ne vechle tedarik olunmak gereklü idüg˘i macmalumundur. / Buyurdum ki, bu hususlarun tedarikine mübaşeret eyleyesin. Eg˘er çan çalunmayi menc eylemekdür / ve eg˘er birovlarun refcidür mahal iktiza etdüg˘ine göre tedricle hüsn-i tedbir ve ihtimam üzere / olub bu hususlari tedarik eyleyesin. Ve keferenün elinde yarak olmak bir dahi münasib deg˘ildür. Gayet ile basiret ve intibah üzere olasin ki / Ma-beynde fitne ve fesad olmayub ihtilal ve ihtilafa sebeb ve bacis olmaya. Şöyle bilesin.
Megíratott. Orudzs csausszal küldték el 1545. március 31-én.
Parancs a budai beglerbégnek: a szegedi kádi levelet küldött magas portámhoz, és az alábbiakat tudatta: midőn Szegedre érkezett, be akarta tiltani a harangozást, és be kívánta vezetni az iszlám törvénykezést. Ám a szegedi bírók ellenszegültek, és azt mondták, hogy [ha ez megtörténik], a hitetlenek bizonyosan szétszélednek, és esetleg zavargások törnek ki. Közben a (szegedi) szandzsákbég Budára utazott, s [mikor visszatért],16 egy hitetlent a szent törvény alapján botbüntetésre ítéltek. Erre a szegedi bírók mintegy száz hitetlennel reá mentek, és figyelmeztették: „a magyar nem tűri, hogy megverjék; ne avatkozz a dolgainkba!” Azokat, akik hozzánk akarnak fordulni, a hitetlenek nem engedik be a templomaikba, a bíráik megverik, káromolják és szidalmazzák őket. Azt is hírül adta, hogy a hitetlenek fegyvert tartanak maguknál, és azzal járnak.
16 Hizir bég, akit 1545. január 27-én neveztek ki szegedi kormányzónak; ld. Dávid Géza, Az első szegedi bég, Dervis életpályája: Aetas 1994/4, 7.
Mármost az a hely az én országom, amelyet győzedelmes kardommal hódítottam meg. Hála és dicsőség Allahnak, az iszlám háza (dárüliszlám) lett. Ezért jól védett iszlám birodalmam egyéb országaihoz hasonlóan a vallási törvénynek (ser) ott is érvényt kell szerezni. Te jól tudod és ismered az ottani helyek viszonyait, azzal is tisztában vagy, miképpen kell intézkedni.
Megparancsolom, hogy láss hozzá ezeknek a dolgoknak az elrendezéséhez. Legyen az a harangozás megakadályozása vagy a bírók elmozdítása, a körülményeknek megfelelően, fokozatosan, körültekintően és a legjobban intézd el. Az sem helyes, ha a hitetlenek kezében fegyver van. Kísérd ezt rendkívüli éberséggel és figyelemmel. Vigyázz, nehogy mindez zavargást és viszályt, lázadást és vitát okozzon és váltson ki a két fél között. Így szolgáljon tudomásodra.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir