A korona és kard

Full text search

A korona és kard
Endre király testvérét, Bélát tette trónja örökösévé.
Ez ígérete után fia született, Salamon.
Az apa elfeledé az ígéretet, mire a király megesküdött, s fiát mikor még az alig volt hétéves, megkoronáztatá; a koronázási ünnepélyen jelen volt Béla herceg is, s arcán nem látszott semmi keserűség, midőn a koronázási himnuszban éneklék a karok: „Esto dominus fratrum tuorum!” (Légy ura testvéreidnek.) De András jobban megijedt a hideg arctól, mint hogyha azt haragosnak látta volna, s hogy testvérét kísértetbe hozza, magához hivatá őt várkonyi várába, egy szőnyeget terítetve le a trón elé, melyre korona és kard voltak letéve.
A kísértés Bélának életébe kerülhetett volna, a trón mögött gyilkosok voltak elrejtve, kiknek Bélát azon esetben, ha a koronához nyúlna, meg kelle ölniük.
– Válassz – monda testvérének a király. – A korona a királyság, a kard a hercegség jelképe, amelyiket választod, legyen a tied, a másik maradjon fiamnak.
Egy hang alig hallhatóan susogá a hercegnek: „Válaszd a kardot”. Miklós volt az, a testőrök vezére.
És Béla a kardot választá. (Vörösmarty költeményéből, mely e tárgyról szól, így felel Béla: „Kard ada hölgyet, hírt, a kard megszerzi, ha szükség, a koronát…”)
De András, midőn kardot adott testvére kezébe, gonosz eszközt adott maga ellen. Azon kard őt koronájától s életétől fosztotta meg.
Az élte elleni nemtelen merényt megtudva a herceg, elfutott ipához, a lengyel királyhoz, s onnan harcias sereggel tért vissza bátyja ellen.
Ez is idegen segélyhez folyamodott, a császár két vezért, egy harmadikat a cseh király külde segélyére, Béla mind a hármat megveré és elfogta; a király magyar seregei a csata után hozzá csatlakoztak. Endre maga a csatában futó lovaktól gázoltatott agyon.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir